The Importance of Monitoring Health Status of the Population for the Development of the Region - Selected Determinants of University Students' Health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F16%3A43909320" target="_blank" >RIV/62156489:43310/16:43909320 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66" target="_blank" >10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam sledování zdravotního stavu populace pro rozvoj regionu - vybrané determinanty zdraví studentů VŠ
Original language description
Zdraví a zdravotní stav obyvatelstva jsou složitě podmíněny kladným i záporným působením nejrůznějších faktorů sociálního, ekonomického, životního a pracovního prostředí. Zdravotní stav obyvatelstva má zásadní význam pro reprodukční proces a rozvoj pracovního potenciálu a tím i pro celkový ekonomický růst země. Zkoumání zdravotního stavu obyvatelstva se svým významem a důsledky vztahuje k celé řadě regionálních věd ekonomických (např. náklady snížení prevalence některých onemocnění), sociologických (např. vliv sociálního statusu na zdravotní stav, komunitní zdraví), společenských (např. vnímání a vztah společnosti ke zdraví), geografických (např. prostorové aspekty úrovně zdravotního stavu populací) nebo demografických disciplín (např. vliv věkového složení a pohlaví na výskyt nemocí). Cílem příspěvku je: 1) specifikovat význam sledování zdravotního stavu populace pro regionální rozvoj, 2) identifikovat vliv demografických a regionálních faktorů pro stravovací návyky vysokoškoláků. Z výsledků vyplývá, že 3/4 studentů vykazují normální tělesnou váhu. Podváha se týká zejména žen, nadváha naopak mužů. Studenti s podváhou jsou největší konzumenti ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, studenti se střední obezitou nejčastěji konzumují uzeniny. Studenti pocházející z nejmenších obcí, s počtem obyvatel do 499, vedou v četnosti konzumace smažených pokrmů a slazených nápojů. Studenti z obcí s 10-20 tis. obyvatel preferují celozrnné pečivo a drůbež. Nevhodné stravovací návyky vedou k růstu prevalence onemocnění civilizačními chorobami, což přináší mimo jiné zvyšování nákladů na zdravotní péči, které se mohou stát pro společnost dlouhodobě neudržitelné a mohou oslabit konkurenceschopnost regionů.
Czech name
Význam sledování zdravotního stavu populace pro rozvoj regionu - vybrané determinanty zdraví studentů VŠ
Czech description
Zdraví a zdravotní stav obyvatelstva jsou složitě podmíněny kladným i záporným působením nejrůznějších faktorů sociálního, ekonomického, životního a pracovního prostředí. Zdravotní stav obyvatelstva má zásadní význam pro reprodukční proces a rozvoj pracovního potenciálu a tím i pro celkový ekonomický růst země. Zkoumání zdravotního stavu obyvatelstva se svým významem a důsledky vztahuje k celé řadě regionálních věd ekonomických (např. náklady snížení prevalence některých onemocnění), sociologických (např. vliv sociálního statusu na zdravotní stav, komunitní zdraví), společenských (např. vnímání a vztah společnosti ke zdraví), geografických (např. prostorové aspekty úrovně zdravotního stavu populací) nebo demografických disciplín (např. vliv věkového složení a pohlaví na výskyt nemocí). Cílem příspěvku je: 1) specifikovat význam sledování zdravotního stavu populace pro regionální rozvoj, 2) identifikovat vliv demografických a regionálních faktorů pro stravovací návyky vysokoškoláků. Z výsledků vyplývá, že 3/4 studentů vykazují normální tělesnou váhu. Podváha se týká zejména žen, nadváha naopak mužů. Studenti s podváhou jsou největší konzumenti ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, studenti se střední obezitou nejčastěji konzumují uzeniny. Studenti pocházející z nejmenších obcí, s počtem obyvatel do 499, vedou v četnosti konzumace smažených pokrmů a slazených nápojů. Studenti z obcí s 10-20 tis. obyvatel preferují celozrnné pečivo a drůbež. Nevhodné stravovací návyky vedou k růstu prevalence onemocnění civilizačními chorobami, což přináší mimo jiné zvyšování nákladů na zdravotní péči, které se mohou stát pro společnost dlouhodobě neudržitelné a mohou oslabit konkurenceschopnost regionů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AM - Pedagogy and education
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XIX. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách: sborník příspěvků
ISBN
978-80-210-8273-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
513-521
Publisher name
Masarykova univerzita
Place of publication
Brno
Event location
Čejkovice
Event date
Jun 15, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
000391253500067