The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F19%3A43917196" target="_blank" >RIV/62156489:43310/19:43917196 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf" target="_blank" >http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji
Original language description
Příspěvek se zaměřuje na analýzu ekonomické úrovně podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje v letech 2008-2017 s přihlédnutím k míře vlivu vybraných dílčích skupin. Analýza využívá data o podnicích malé a střední velikosti z databáze Albertina. Pro vyhodnocení ekonomické úrovně byly využity ukazatele finanční analýzy. Šetřením byly zjištěny následující skutečnosti: Ziskovost analyzovaného souboru podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje se pohybuje na úrovni 5,5 % a nachází se pod úrovní ziskovosti potravinářského průmyslu České republiky, přičemž vyšší ziskovost v průběhu let 2008-2017 vykazují podniky zpracovávající ovoce a zeleninu (CZ-NACE 10.3), které vykazují také nejvyšší hodnotu likvidity. Nejefektivněji využívají svůj majetek podniky zpracovávající masa a masné výrobky (CZ-NACE 10.1), které však patří mezi podniky nejvíce zadlužené.
Czech name
Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji
Czech description
Příspěvek se zaměřuje na analýzu ekonomické úrovně podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje v letech 2008-2017 s přihlédnutím k míře vlivu vybraných dílčích skupin. Analýza využívá data o podnicích malé a střední velikosti z databáze Albertina. Pro vyhodnocení ekonomické úrovně byly využity ukazatele finanční analýzy. Šetřením byly zjištěny následující skutečnosti: Ziskovost analyzovaného souboru podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje se pohybuje na úrovni 5,5 % a nachází se pod úrovní ziskovosti potravinářského průmyslu České republiky, přičemž vyšší ziskovost v průběhu let 2008-2017 vykazují podniky zpracovávající ovoce a zeleninu (CZ-NACE 10.3), které vykazují také nejvyšší hodnotu likvidity. Nejefektivněji využívají svůj majetek podniky zpracovávající masa a masné výrobky (CZ-NACE 10.1), které však patří mezi podniky nejvíce zadlužené.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference MMK 2019: Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky
ISBN
978-80-87952-31-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
132-141
Publisher name
Magnanimitas
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Hradec Králové
Event date
Dec 16, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—