All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Presowing treatment of the seeds of smooth-leaved elm (Ulmus minor Mill.) and wych elm (Ulmus glabra Huds.) harvested at the stage of wax ripeness and processed by fermentation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F16%3A43909687" target="_blank" >RIV/62156489:43410/16:43909687 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Předosevní příprava jilmu habrolistého (Ulmus minor Mill.) a jilmu horského (Ulmus glabra Huds.) fermentací po sběru semen ve voskové zralosti

  • Original language description

    Předosevní příprava jilmu habrolistého (Ulmus minor Mill.) a horského (Ulmus glabra Huds.) fermentací po sběru semen ve voskové zralosti umožňuje rychle získat svěží klíčivé semena. Zároveň zkracuje dobu potřebnou pro pěstování semenáčků v lesní školce na cca 5 měsíců v případě použití vysoce kvalitního substrátu, dobrého hnojení a závlahy. To vše se odráží v ekonomice pěstování semenáčků, resp. ve snížení nákladů o 50 % ve srovnání s dosud užívanou technologií.

  • Czech name

    Předosevní příprava jilmu habrolistého (Ulmus minor Mill.) a jilmu horského (Ulmus glabra Huds.) fermentací po sběru semen ve voskové zralosti

  • Czech description

    Předosevní příprava jilmu habrolistého (Ulmus minor Mill.) a horského (Ulmus glabra Huds.) fermentací po sběru semen ve voskové zralosti umožňuje rychle získat svěží klíčivé semena. Zároveň zkracuje dobu potřebnou pro pěstování semenáčků v lesní školce na cca 5 měsíců v případě použití vysoce kvalitního substrátu, dobrého hnojení a závlahy. To vše se odráží v ekonomice pěstování semenáčků, resp. ve snížení nákladů o 50 % ve srovnání s dosud užívanou technologií.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GK - Forestry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230330" target="_blank" >QJ1230330: Stabilization of forest ecosystems by balanced proportion of natural and artificial reforestation</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    52360/2016-MZE-16222/M122

  • Regulation ID

    52360/2016-MZE-16222/M122

  • Technical parameters

    Metodika přináší všem pěstitelům sadebního materiálu jilmu návod, jak předosevní přípravu provést tak, aby výtěžnost osiva byla vyšší a jistá, je využitelná pro výrobce rostlin lesnické i mimo lesnické účely a může sloužit jako podklad pro následný výzkum a vzdělávání pro zájemce z řad výzkumných institucí, univerzit a středních škol. Smlouva o uplatnění metodiky byla uzavřena s firmou LESOŠKOLKY s.r.o., 1. máje 104, 533 13 Řečany nad Labem. Metodika je vydána v tištěné podobě s ISBN 978-80-7509-430-8.

  • Economical parameters

    Úspora přímých výrobních nákladů při pěstování semenáčků jilmu habrolistého a horského novou technologií dosahuje cca 50 %. Při současné průměrné ceně sazenice jilmů 6 Kč za 1 kus a průměrné roční produkci dvouletých sazenic130.000 ks tak dochází k úspoře přímých výrobních nákladů cca 390 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že sadební materiál je pěstován výrazně kratší dobu (jedno vegetační období namísto dvou), je plocha potřebná k jeho produkci poloviční.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů