All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Importance of Wild Boar (Sus scrofa) Natural Food in Autumn and Winter Seasons

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F17%3A43911829" target="_blank" >RIV/62156489:43410/17:43911829 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období

  • Original language description

    Prase divoké je zcela přirozenou součástí evropských ekosystémů. Je velmi často diskutováno v souvislosti s přemnožením a problémy, které přináší pro kulturní krajinu a přirozené ekosystémy. V lesním prostředí je přirozeně prase divoké odkázáno na přirozenou potravu, ale v období lovecké sezóny je mu předkládána potrava uměle. Má tedy k dispozici širší škálu pro selekci potravy. Studie se zaměřuje na význam přirozených potravních složek prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období (lovecké sezóny) ve čtyřech vybraných oblastech České republiky s převažujícími dubovými porosty. Práce rovněž shrnuje vliv přikrmování, zejména kukuřicí a porovnává jednotlivé složky potravy v souvislosti s výživností. Preferovanou složkou potravy, bez ohledu na přikrmování, jsou žaludy dubu tvořící většinový podíl, a které zásadním způsobem ovlivňují potravní chování prasat v semenných rocích. Žaludy jsou rovněž velmi energeticky bohatou potravou srovnatelnou s kukuřicí, která je z předkládaných složek právě nejčastěji preferovaná. Prasata dokáží svým nejdominantnější postavením v konkurenci zkonzumovat všechny žaludy. Vždy však záleží na hustotě jejich populace a také všech ostatních kopytníků. Předkládaná potrava (kukuřice) je využívaná až po snížení biomasy žaludů a maximálně preferovaná po zkonzumování žaludů. Prasata vždy využívají jednu energeticky velmi bohatou složku.

  • Czech name

    Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období

  • Czech description

    Prase divoké je zcela přirozenou součástí evropských ekosystémů. Je velmi často diskutováno v souvislosti s přemnožením a problémy, které přináší pro kulturní krajinu a přirozené ekosystémy. V lesním prostředí je přirozeně prase divoké odkázáno na přirozenou potravu, ale v období lovecké sezóny je mu předkládána potrava uměle. Má tedy k dispozici širší škálu pro selekci potravy. Studie se zaměřuje na význam přirozených potravních složek prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období (lovecké sezóny) ve čtyřech vybraných oblastech České republiky s převažujícími dubovými porosty. Práce rovněž shrnuje vliv přikrmování, zejména kukuřicí a porovnává jednotlivé složky potravy v souvislosti s výživností. Preferovanou složkou potravy, bez ohledu na přikrmování, jsou žaludy dubu tvořící většinový podíl, a které zásadním způsobem ovlivňují potravní chování prasat v semenných rocích. Žaludy jsou rovněž velmi energeticky bohatou potravou srovnatelnou s kukuřicí, která je z předkládaných složek právě nejčastěji preferovaná. Prasata dokáží svým nejdominantnější postavením v konkurenci zkonzumovat všechny žaludy. Vždy však záleží na hustotě jejich populace a také všech ostatních kopytníků. Předkládaná potrava (kukuřice) je využívaná až po snížení biomasy žaludů a maximálně preferovaná po zkonzumování žaludů. Prasata vždy využívají jednu energeticky velmi bohatou složku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10613 - Zoology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LD14052" target="_blank" >LD14052: Optimization of hunted species management in relation to the sustainable forest management</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Poľovnícky manažment a ochrana zveri 2017

  • ISBN

    978-80-228-2992-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    23-26

  • Publisher name

    Technická univerzita vo Zvolene

  • Place of publication

    Zvolen

  • Event location

    Zvolen

  • Event date

    May 4, 2017

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article