The Importance of Wild Boar (Sus scrofa) Natural Food in Autumn and Winter Seasons
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F17%3A43911829" target="_blank" >RIV/62156489:43410/17:43911829 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období
Original language description
Prase divoké je zcela přirozenou součástí evropských ekosystémů. Je velmi často diskutováno v souvislosti s přemnožením a problémy, které přináší pro kulturní krajinu a přirozené ekosystémy. V lesním prostředí je přirozeně prase divoké odkázáno na přirozenou potravu, ale v období lovecké sezóny je mu předkládána potrava uměle. Má tedy k dispozici širší škálu pro selekci potravy. Studie se zaměřuje na význam přirozených potravních složek prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období (lovecké sezóny) ve čtyřech vybraných oblastech České republiky s převažujícími dubovými porosty. Práce rovněž shrnuje vliv přikrmování, zejména kukuřicí a porovnává jednotlivé složky potravy v souvislosti s výživností. Preferovanou složkou potravy, bez ohledu na přikrmování, jsou žaludy dubu tvořící většinový podíl, a které zásadním způsobem ovlivňují potravní chování prasat v semenných rocích. Žaludy jsou rovněž velmi energeticky bohatou potravou srovnatelnou s kukuřicí, která je z předkládaných složek právě nejčastěji preferovaná. Prasata dokáží svým nejdominantnější postavením v konkurenci zkonzumovat všechny žaludy. Vždy však záleží na hustotě jejich populace a také všech ostatních kopytníků. Předkládaná potrava (kukuřice) je využívaná až po snížení biomasy žaludů a maximálně preferovaná po zkonzumování žaludů. Prasata vždy využívají jednu energeticky velmi bohatou složku.
Czech name
Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období
Czech description
Prase divoké je zcela přirozenou součástí evropských ekosystémů. Je velmi často diskutováno v souvislosti s přemnožením a problémy, které přináší pro kulturní krajinu a přirozené ekosystémy. V lesním prostředí je přirozeně prase divoké odkázáno na přirozenou potravu, ale v období lovecké sezóny je mu předkládána potrava uměle. Má tedy k dispozici širší škálu pro selekci potravy. Studie se zaměřuje na význam přirozených potravních složek prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období (lovecké sezóny) ve čtyřech vybraných oblastech České republiky s převažujícími dubovými porosty. Práce rovněž shrnuje vliv přikrmování, zejména kukuřicí a porovnává jednotlivé složky potravy v souvislosti s výživností. Preferovanou složkou potravy, bez ohledu na přikrmování, jsou žaludy dubu tvořící většinový podíl, a které zásadním způsobem ovlivňují potravní chování prasat v semenných rocích. Žaludy jsou rovněž velmi energeticky bohatou potravou srovnatelnou s kukuřicí, která je z předkládaných složek právě nejčastěji preferovaná. Prasata dokáží svým nejdominantnější postavením v konkurenci zkonzumovat všechny žaludy. Vždy však záleží na hustotě jejich populace a také všech ostatních kopytníků. Předkládaná potrava (kukuřice) je využívaná až po snížení biomasy žaludů a maximálně preferovaná po zkonzumování žaludů. Prasata vždy využívají jednu energeticky velmi bohatou složku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10613 - Zoology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LD14052" target="_blank" >LD14052: Optimization of hunted species management in relation to the sustainable forest management</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Poľovnícky manažment a ochrana zveri 2017
ISBN
978-80-228-2992-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
23-26
Publisher name
Technická univerzita vo Zvolene
Place of publication
Zvolen
Event location
Zvolen
Event date
May 4, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—