Changes in the antioxidative capacity in model conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108440" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108440 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in the antioxidative capacity in model conditions
Original language description
This paper deals with the comparison of antioxidative capacity of model antioxidant solutions by the method of photochemiluminiscence (PCL) on the base of generated free radicals. The decrease in antioxidative capacity of individual model solutions was estimated after one week of storage under cool conditions; the effect of a repeated freezing on the content of L-ascorbic acid and its antioxidative capacity in a model solution was studied as well. Model solutions of the following compounds were compared: rutine, gallic acid, Lascorbic acid, tannin, and catechin. After a one-week period of storage of these solutions under cool conditions their antioxidative capacity decreased and the differences existing among individual antioxidants were significant. The effect of freezing on the decrease in the content of L-ascorbic acid and/or on a decrease in its overall antioxidative capacity was not demonstrated.
Czech name
Zmeny antioxidačnej kapacity v modelových podmienkach
Czech description
Bylo urobené porovnání antioxidačnej kapacity modelových roztoků antioxidantov photochemiluminiscenčnou metodou (PCL) pomocí vygenerovaných volných radikálů. Stanovil se pokles antioxidačnej kapacity jednotlivých modelových roztoků antioxidantov po týdenním skladovaní v chlade a sledoval se vplyv opakovaného mrazení na obsah kyseliny L-askorbové a jej antioxidační kapacitu v modelovém roztoku. Porovnávali se modelové roztoky rutinu, kyseliny galovej, kyseliny L-askorbové, tanínu, a katechinu. Byli naměřeny průkazné rozdíly mezi jednotlivými antioxidantami v jejich antioxidační kapacitě a pokles antioxidační kapacity těchto roztoků po týdenním skladovaní v chlade. Neprokázal se vplyv mrazení na snížení obsahu kyseliny L-askorbové a ani na snížení jej celkové antioxidační kapacity.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Quality of Horticultural Production
ISBN
978-80-7375-060-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
36-37
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Lednice
Event location
Lednice
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—