Nutritional parameters of spice plants grown in pots
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00143873" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00143873 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
Original language description
Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.
Czech name
Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
Czech description
Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Trendy a tradice 2009
ISBN
978-80-7375-322-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Lednice
Event date
Jan 1, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—