All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional parameters of spice plants grown in pots

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00143873" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00143873 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin

  • Original language description

    Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.

  • Czech name

    Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin

  • Czech description

    Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Trendy a tradice 2009

  • ISBN

    978-80-7375-322-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Lednice

  • Event date

    Jan 1, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article