Possibilities of influencing the yield and nutritional parametres of leek
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00186529" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00186529 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti ovlivnění hospodářských a nutričních parametrů při pěstování póru
Original language description
Byl sledován vliv aplikace přípravku Symbivit obsahující 6 druhů mykorhizní houby rodu Glomus na kvalitu sadby, výnos a vybrané obsahové látky (sušina, vláknina, TAC, dusičnany) u póru pravého (Allium porrum L.) pěstovaném při závlaze optimální a minimální (stresové podmínky). Z výsledků je zřejmý pozitivní vliv inokulace na kvalitu sadby (větší průměr stonku, délka nadzemní a podzemní části, i hmotnost kořenů). Výnos byl v krytém pokusu vyšší v obou letech u obou úrovní závlahy -- ve stresu (o 48 % v 2010, 33 % v 2011) i v optimu (o 77 % v 2010, 37 % v 2011), v polních podmínkách pak jen v roce 2010 (o 3,2 %). U obsahových látek došlo ke zvýšení obsahu sušiny v polním (o 5 %) i krytém pokusu (o 1 % ve stresu, o 9 % v optimu) v roce 2010. Rovněž se projevil průkazně vyšší obsah TAC (celková antioxidační kapacita) v krytém pokusu v 2011.
Czech name
Možnosti ovlivnění hospodářských a nutričních parametrů při pěstování póru
Czech description
Byl sledován vliv aplikace přípravku Symbivit obsahující 6 druhů mykorhizní houby rodu Glomus na kvalitu sadby, výnos a vybrané obsahové látky (sušina, vláknina, TAC, dusičnany) u póru pravého (Allium porrum L.) pěstovaném při závlaze optimální a minimální (stresové podmínky). Z výsledků je zřejmý pozitivní vliv inokulace na kvalitu sadby (větší průměr stonku, délka nadzemní a podzemní části, i hmotnost kořenů). Výnos byl v krytém pokusu vyšší v obou letech u obou úrovní závlahy -- ve stresu (o 48 % v 2010, 33 % v 2011) i v optimu (o 77 % v 2010, 37 % v 2011), v polních podmínkách pak jen v roce 2010 (o 3,2 %). U obsahových látek došlo ke zvýšení obsahu sušiny v polním (o 5 %) i krytém pokusu (o 1 % ve stresu, o 9 % v optimu) v roce 2010. Rovněž se projevil průkazně vyšší obsah TAC (celková antioxidační kapacita) v krytém pokusu v 2011.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81110" target="_blank" >QH81110: Improvement of vegetables resistance to water stress</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
11
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
36-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—