Ethylene production of Asian and European pears during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43906219" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43906219 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování
Original language description
Druhy hrušek evropské (P.communisL.)zastoupená odrůdou 'Konference' a asijské P.ussuriensis Maximowicz zastoupená odrůdou 'Yali', mají shodný průběh intenzity dýchání v teplotě 1oC, i vyšší hodnotu dýchání v teplotě 20oC. Teplotní kvocienty Q10 pro dýchání jsou 2-krát vyšší u odrůdy 'Konference', naopak Q10pro produkci etylenu jsou vyšší pro odrůdu 'Yali'. Pro odrůdu 'Yali' je produkce etylenu v chladírenském skladování v rozsahu 3,55 až 7,14 μl.kg/h. Měknutí plodů hrušek odrůdy 'Konference' je významné a po 7 dnech uložení v teplotě 20oC dosahuje konzumní pevnosti, která je v rozsahu 0,116 až 0,226 MPa. Plody odrůdy 'Yali' jsou všeobecně měkčí jako plody odrůdy 'Konference' 0,40 až 0,59 MPa, ale neměknou, jsou-li uloženy do teploty 20oC po celou dobu skladování (do 67. dne). Přestože koncentrace etylenu ve vnitřní atmosféře plodů hrušek 'Yali' je stejně vysoká jakou plodů odrůdy 'Konference', tyto plody neměknou, jsou stále šťavnaté, ale nezískají máslovitou konzistenci, která je typická pro plody odrůdy 'Konference'. Titrační kyselost u obou odrůd je nízká v rozsahu od 0,4 do 0,16 % (odrůda 'Konference'), je ovlivněna výběrem plodů s nestejným obsahem organických kyselin. U odrůdy 'Konference' je pokles ve fázi oteplení v 20oC neznatelný a statisticky nevýznamný. Odrůda 'Yali' má vyšší obsah organických kyselin ve srovnání s odrůdou 'Konference'. Odrůda 'Konference' má vyšší rozpustnou sušinu, na úrovni 13oBrix, ve srovnání s odrůdou 'Yali's průměrnou rozpustnou sušinou 9,5oBrix , která byla shodná pro celé období skladování.
Czech name
Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování
Czech description
Druhy hrušek evropské (P.communisL.)zastoupená odrůdou 'Konference' a asijské P.ussuriensis Maximowicz zastoupená odrůdou 'Yali', mají shodný průběh intenzity dýchání v teplotě 1oC, i vyšší hodnotu dýchání v teplotě 20oC. Teplotní kvocienty Q10 pro dýchání jsou 2-krát vyšší u odrůdy 'Konference', naopak Q10pro produkci etylenu jsou vyšší pro odrůdu 'Yali'. Pro odrůdu 'Yali' je produkce etylenu v chladírenském skladování v rozsahu 3,55 až 7,14 μl.kg/h. Měknutí plodů hrušek odrůdy 'Konference' je významné a po 7 dnech uložení v teplotě 20oC dosahuje konzumní pevnosti, která je v rozsahu 0,116 až 0,226 MPa. Plody odrůdy 'Yali' jsou všeobecně měkčí jako plody odrůdy 'Konference' 0,40 až 0,59 MPa, ale neměknou, jsou-li uloženy do teploty 20oC po celou dobu skladování (do 67. dne). Přestože koncentrace etylenu ve vnitřní atmosféře plodů hrušek 'Yali' je stejně vysoká jakou plodů odrůdy 'Konference', tyto plody neměknou, jsou stále šťavnaté, ale nezískají máslovitou konzistenci, která je typická pro plody odrůdy 'Konference'. Titrační kyselost u obou odrůd je nízká v rozsahu od 0,4 do 0,16 % (odrůda 'Konference'), je ovlivněna výběrem plodů s nestejným obsahem organických kyselin. U odrůdy 'Konference' je pokles ve fázi oteplení v 20oC neznatelný a statisticky nevýznamný. Odrůda 'Yali' má vyšší obsah organických kyselin ve srovnání s odrůdou 'Konference'. Odrůda 'Konference' má vyšší rozpustnou sušinu, na úrovni 13oBrix, ve srovnání s odrůdou 'Yali's průměrnou rozpustnou sušinou 9,5oBrix , která byla shodná pro celé období skladování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Enlargement of assortment of rootstocks for pip fruit and assortment of pears for new cultivars of Asian pears (from Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.)</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
121-129
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—