Lignans and their importance for the human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912724" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912724 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/17:00000663 RIV/86652079:_____/17:00488158
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lignany a jejich význam ve výživě člověka
Original language description
Lignany jsou bioaktivní látky náležející do skupiny rostlinných fenolů. Patří k nejrozšířenějším sekundárním metabolitům vyšších cévnatých rostlin, jimž se v posledních letech věnuje pozornost. Lignany vykazují široké spektrum biologických účinků, mezi něž patří antimikrobiální, antimykotické či antivirové. Uplatňují se jako fytoestrogeny, antioxidanty a antikarcinogeny. Vykazují velkou rozmanitost nejen v biologických účincích, ale i v chemických strukturách, jež jsou za tyto účinky zodpovědné a nacházejí se prakticky ve všech surovinách a potravinách rostlinného původu. Nejvyšší obsahy byly zjištěny v semenech lnu a sezamu a rovněž ve dřevě jehličnanů. S tím souvisí současné a budoucí aktivity spojené s jejich izolací z rostlinných zdrojů, potravinářských i nepotravinářských druhotných surovin a využití nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.
Czech name
Lignany a jejich význam ve výživě člověka
Czech description
Lignany jsou bioaktivní látky náležející do skupiny rostlinných fenolů. Patří k nejrozšířenějším sekundárním metabolitům vyšších cévnatých rostlin, jimž se v posledních letech věnuje pozornost. Lignany vykazují široké spektrum biologických účinků, mezi něž patří antimikrobiální, antimykotické či antivirové. Uplatňují se jako fytoestrogeny, antioxidanty a antikarcinogeny. Vykazují velkou rozmanitost nejen v biologických účincích, ale i v chemických strukturách, jež jsou za tyto účinky zodpovědné a nacházejí se prakticky ve všech surovinách a potravinách rostlinného původu. Nejvyšší obsahy byly zjištěny v semenech lnu a sezamu a rovněž ve dřevě jehličnanů. S tím souvisí současné a budoucí aktivity spojené s jejich izolací z rostlinných zdrojů, potravinářských i nepotravinářských druhotných surovin a využití nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extraction of lignans from wood and their use in food supplements with significant biological effects.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
43-46
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—