Traditional vineyard and wine Thechniques in Moravia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916577" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916577 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě
Original language description
Kniha "Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě" se zabývá popisem způsobů pěstování révy vinné a zpracováním hroznů na víno v moravských regionech v průběhu posledních tří století. Popisuje pracovní operace ve vinohradnictví a vinařství a ukazuje vývoj používaných pomůcek, nářadí, strojů a zařízení. Jednotlivé pracovní operace jsou řazeny tak, jak jsou prováděny v průběhu hospodářského roku od založení vinice, přes řez révy, kultivaci až po sklizeň. U zpracování hroznů je pozornost věnována příjmu hroznů, jejich drcení, lisování, ošetřování vína včetně popisu nádob na přepravu i uchování vína. Samostatná kapitola je věnována také lisovnám a sklepům. Kniha dokládá, že vývoj technologií i nářadí je nutno vždy vidět v širších společensko-ekonomických souvislostech. Vývoj nářadí používaného ve vinohradnictví je v těsném spojení s rozvojem ostatních hospodářských oblastí, především zemědělské výroby, řemesel, průmyslové výroby a techniky. Sepětí způsobu života vinohradníků a vinařů s okolní přírodou a krajinou je v knize věnována kapitola o vinařských pranostikách a příslovích, která je doplněná výběrem písní o víně. Kniha se také pokusila ukázat, jak se tradiční vinohradnictví a vinařství na Moravě v posledních 50. letech přeměnilo a jak se odráží v dosud zachovávaných nebo nově vznikajících tradicích.
Czech name
Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě
Czech description
Kniha "Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě" se zabývá popisem způsobů pěstování révy vinné a zpracováním hroznů na víno v moravských regionech v průběhu posledních tří století. Popisuje pracovní operace ve vinohradnictví a vinařství a ukazuje vývoj používaných pomůcek, nářadí, strojů a zařízení. Jednotlivé pracovní operace jsou řazeny tak, jak jsou prováděny v průběhu hospodářského roku od založení vinice, přes řez révy, kultivaci až po sklizeň. U zpracování hroznů je pozornost věnována příjmu hroznů, jejich drcení, lisování, ošetřování vína včetně popisu nádob na přepravu i uchování vína. Samostatná kapitola je věnována také lisovnám a sklepům. Kniha dokládá, že vývoj technologií i nářadí je nutno vždy vidět v širších společensko-ekonomických souvislostech. Vývoj nářadí používaného ve vinohradnictví je v těsném spojení s rozvojem ostatních hospodářských oblastí, především zemědělské výroby, řemesel, průmyslové výroby a techniky. Sepětí způsobu života vinohradníků a vinařů s okolní přírodou a krajinou je v knize věnována kapitola o vinařských pranostikách a příslovích, která je doplněná výběrem písní o víně. Kniha se také pokusila ukázat, jak se tradiční vinohradnictví a vinařství na Moravě v posledních 50. letech přeměnilo a jak se odráží v dosud zachovávaných nebo nově vznikajících tradicích.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
60404 - Folklore studies
Result continuities
Project
<a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7509-678-4
Number of pages
230
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
UT code for WoS book
—