Innovation of fruit nursery: Modern methods of reproduction and cultivation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916756" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916756 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Inovace ovocnického školkařství: Moderní postupy rozmnožování a dopěstování
Original language description
Publikace popisuje vybrané inovace a trendy aplikované do standardních školkařských postupů uplatňovaných v současné době v ovocnickém školkařství jak v České republice, tak i v rámci Evropy. S rozvojem moderních oborů, jako jsou fytopatologie (diagnostické postupy), genetika a biotechnologie (tkáňové kultury, GMO), a také s rozvojem instrumentálních analýz ve standardních oborech, jako jsou fyziologie rostlin a biochemie, jsou do ovocnářské praxe zaváděny nejnovější poznatky výzkumu. V klasických školkařských postupech je to například zavádění fytohormonů a zejména růstových regulátorů do pěstování sadby ovocných stromků ať už při generativním množení a regulaci dormance, nebo při formování růstu, tvaru a kvality školkařských výpěstků typu knip-boom. Detailní znalosti biochemických procesů a jejich příčin, vznikajících při interakci buněk meristémů podnože a odrůdy v procesu regenerace pletiv po štěpování, přispívají k determinaci afinitních problémů štěpovanců, respektive samotných genotypů. Biotechnologické postupy usnadňují rozmnožování a posouvají například množení podnoží v in-vitro kulturách na úroveň velkoobjemové sériové výroby. V případě tvorby nových genotypů pak biotechnologické postupy umožnují vznik nových odrůd, zejména takových, jaké jsou rezistentní ke globálním patogenům limitujícím školkařskou produkci, jako je například virus PPV. Progrese v diagnostických postupech pak usnadňuje, urychluje a zejména zpřesňuje determinaci různých patogenů a často usnadňuje klasické šlechtitelské postupy zaměřené na tvorbu rezistentních odrůd. V ovocnickém školkařství jsou tyto diagnostické metody využívány pro kontrolu zdravotního stavu produkované sadby ovocných druhů. Celé spektrum těchto moderních postupů a metod je pak obsaženo v certifikačních standardech EPPO usměrňujících produkci kvalitních školkařských výpěstků ovocných plodin. Publikace vznikla na základě vlastní experimentální práce autorského kolektivu a potřeby zapracovat aktuální poznatky vědy do zažitých a využívaných postupů školkařské praxe s důrazem na zachování oborové komplexnosti knihy. Publikace si klade za cíl přiblížit vybranou inovovanou a ve světě řešenou problematiku oboru ovocnářské praxi v ČR.
Czech name
Inovace ovocnického školkařství: Moderní postupy rozmnožování a dopěstování
Czech description
Publikace popisuje vybrané inovace a trendy aplikované do standardních školkařských postupů uplatňovaných v současné době v ovocnickém školkařství jak v České republice, tak i v rámci Evropy. S rozvojem moderních oborů, jako jsou fytopatologie (diagnostické postupy), genetika a biotechnologie (tkáňové kultury, GMO), a také s rozvojem instrumentálních analýz ve standardních oborech, jako jsou fyziologie rostlin a biochemie, jsou do ovocnářské praxe zaváděny nejnovější poznatky výzkumu. V klasických školkařských postupech je to například zavádění fytohormonů a zejména růstových regulátorů do pěstování sadby ovocných stromků ať už při generativním množení a regulaci dormance, nebo při formování růstu, tvaru a kvality školkařských výpěstků typu knip-boom. Detailní znalosti biochemických procesů a jejich příčin, vznikajících při interakci buněk meristémů podnože a odrůdy v procesu regenerace pletiv po štěpování, přispívají k determinaci afinitních problémů štěpovanců, respektive samotných genotypů. Biotechnologické postupy usnadňují rozmnožování a posouvají například množení podnoží v in-vitro kulturách na úroveň velkoobjemové sériové výroby. V případě tvorby nových genotypů pak biotechnologické postupy umožnují vznik nových odrůd, zejména takových, jaké jsou rezistentní ke globálním patogenům limitujícím školkařskou produkci, jako je například virus PPV. Progrese v diagnostických postupech pak usnadňuje, urychluje a zejména zpřesňuje determinaci různých patogenů a často usnadňuje klasické šlechtitelské postupy zaměřené na tvorbu rezistentních odrůd. V ovocnickém školkařství jsou tyto diagnostické metody využívány pro kontrolu zdravotního stavu produkované sadby ovocných druhů. Celé spektrum těchto moderních postupů a metod je pak obsaženo v certifikačních standardech EPPO usměrňujících produkci kvalitních školkařských výpěstků ovocných plodin. Publikace vznikla na základě vlastní experimentální práce autorského kolektivu a potřeby zapracovat aktuální poznatky vědy do zažitých a využívaných postupů školkařské praxe s důrazem na zachování oborové komplexnosti knihy. Publikace si klade za cíl přiblížit vybranou inovovanou a ve světě řešenou problematiku oboru ovocnářské praxi v ČR.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510081" target="_blank" >QJ1510081: Innovation of the crucial techniques in fruit nursery production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7509-636-4
Number of pages
153
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
UT code for WoS book
—