Influence of increased lipid content in diet in the form of treated rapeseed meal on the metabolism and milk yield of dairy cows in the first third of lactation.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F06%3A00000613" target="_blank" >RIV/62157124:16170/06:00000613 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of increased lipid content in diet in the form of treated rapeseed meal on the metabolism and milk yield of dairy cows in the first third of lactation.
Original language description
The purpose of this experiment was to evaluate the influence of high lipid concentration in the diet on metabolism and milk yield of dairy cows in the first third of lactation. 28 dairy cows were divided into experimental E and control C groups and monitored within 100 days of lactation since the day of parturition. The diet of both groups had balanced content of energy and crude protein, while the difference was in lipid content (C - 3.7 % vs. E - 6.99 % of dry matter in the diet). The total productionof milk within the 100 days of lactation in both monitored groups was similar. In the group E the concentration of milk protein was lower (3.18 vs. 3.45 %, p≤0.01), while concentration of fat was non-significantly higher than in the group C. Our results reveal that the feeding of higher doses of lipid fed in bypass form during the first month after parturition creates the health risk of fatty liver, but no negative impact on the health of dairy cows was found during the peak perio
Czech name
Vliv zvýšeného obsahu tuku v krmné dávce ve formě upravených řepkových výlisků na metabolismus a užitkovost dojnic v první třetině laktace
Czech description
Cílem pokusu bylo zhodnocení vlivu vysoké koncentrace tuku v krmné dávce, podávaného ve formě vápenatých solí mastných kyselin z řepky olejné na metabolismus a užitkovost dojnic v první třetině laktace. Do pokusu bylo zařazeno 28 dojnic, rozdělených na skupinu pokusnou (E; n = 14) a kontrolní (C; n = 14), které byly sledovány od porodu do 100 dní laktace. Krmná dávka obou skupin měla vyrovnaný obsah energie a dusíkatých látek, rozdíl byl v obsahu tuku (C - 3.7 % vs. E - 6.99 % sušiny krmné dávky). Celková produkce mléka za 100 dní laktace byla obdobná u obou sledovaných skupin. U pokusné skupiny byla koncentrace proteinu nižší (3,18 vs. 3,45 %, p≤0,01) a koncentrace tuku nesignifikantně vyšší (3,55 vs. 3,21 %). Na základě našich výsledků představuje zkrmování vyšších dávek tuku (6,99 %) v bypass formě zdravotní riziko vzniku steatózy jater v prvním měsíci po porodu, ale na vrcholu laktace již negativní vliv na zdravotní stav dojnic zjištěn nebyl.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
346-355
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—