All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003066" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00003066 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.

  • Original language description

    Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitýproces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextumikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu

  • Czech name

    Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.

  • Czech description

    Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitýproces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextumikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database