Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003066" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00003066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
Original language description
Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitýproces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextumikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu
Czech name
Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
Czech description
Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitýproces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextumikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—