Importance of meat in the transmission of Toxoplasma gondii
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F13%3A43871905" target="_blank" >RIV/62157124:16170/13:43871905 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii
Original language description
Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.
Czech name
Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii
Czech description
Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
58-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—