All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Importance of meat in the transmission of Toxoplasma gondii

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F13%3A43871905" target="_blank" >RIV/62157124:16170/13:43871905 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii

  • Original language description

    Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.

  • Czech name

    Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii

  • Czech description

    Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    58-60

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database