Confirmation of Enterococcus spp. bacteria isolated from food and other environmental samples by PCR method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000165" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000165 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR
Original language description
Elongační faktor Tu, kódovaný tuf geny, je GTP vazebný protein hrající ústřední roli v syntéze proteinů. Cílem studie bylo zavedení a optimalizace detekce tuf-genu metodou PCR a její aplikace při konfirmaci enterokoků izolovaných z potravin, potravinových surovin a dalších environmentálních vzorků. Celkem bylo vyšetřeno a biochemicky konfirmováno 219 kmenů enterokoků, původem z potravin, pitné vody a vod odpadních. Reakce byla koncipována jako duplex-PCR, kdy mimo detekce rodově specifického tuf-genu byla zařazena i interní kontrola (16SrRNA). Průkaz tuf-genu byl negativní u 18 kmenů, které vykazovaly některé atypické růstové a biochemické reakce a prodlouženou dobu růstu (48-72 hod.). Metoda PCR založená na detekci tuf-genu se osvědčila jako vhodná pro konfirmaci a rodovou identifikaci enterokoků izolovaných z potravin a environmentálních vzorků.
Czech name
Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR
Czech description
Elongační faktor Tu, kódovaný tuf geny, je GTP vazebný protein hrající ústřední roli v syntéze proteinů. Cílem studie bylo zavedení a optimalizace detekce tuf-genu metodou PCR a její aplikace při konfirmaci enterokoků izolovaných z potravin, potravinových surovin a dalších environmentálních vzorků. Celkem bylo vyšetřeno a biochemicky konfirmováno 219 kmenů enterokoků, původem z potravin, pitné vody a vod odpadních. Reakce byla koncipována jako duplex-PCR, kdy mimo detekce rodově specifického tuf-genu byla zařazena i interní kontrola (16SrRNA). Průkaz tuf-genu byl negativní u 18 kmenů, které vykazovaly některé atypické růstové a biochemické reakce a prodlouženou dobu růstu (48-72 hod.). Metoda PCR založená na detekci tuf-genu se osvědčila jako vhodná pro konfirmaci a rodovou identifikaci enterokoků izolovaných z potravin a environmentálních vzorků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Úkoly potravinářské mikrobiologie po vstupu do Evropské unie
ISBN
80-7080-556-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
15-20
Publisher name
Acad Scis
Place of publication
sborník v tisku
Event location
Třešť
Event date
May 23, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—