The entry of heavy metals into the food chain in the Nový Jičín area (Czech Republic) currently and 20 years ago
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001050" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001050 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vstup těžkých kovů do potravního řetězce na novojičínskudnes a před 20 lety
Original language description
Cílem této práce bylo zjistit současný stav obsahu kadmia, olova a rtuti v rostlinném a živočišném materiálu na Novojičínsku a porovnat se stavem před 20ti lety. Obsah kadmia, olova i rtuti byl v rostlinném materiálu v roce 2005 velmi nízký, oproti osmdesátým letům byl statisticky významný rozdíl pro kadmium (P < 0,01), olovo i rtuť (P < 0,05). Koncentrace kadmia a rtuti ve svalovině krav, daňků a srnců a olova ve svalovině krav byla velmi nízká (Cdmax. 0,011 mg.kg-1, Hgmax 1,2 μg.kg-1, Pbmax. 0,05mg.kg-1) a rozdílná od stavu před dvaceti roky (P < 0,01). Statisticky významné rozdíly (P < 0,01) byly zjištěny též u jater a ledvin krav v obsahu olova a rtuti. Kovy byly stanoveny metodou AAS, v obou obdobích stejným postupem i na shodném přístroji.
Czech name
Vstup těžkých kovů do potravního řetězce na novojičínskudnes a před 20 lety
Czech description
Cílem této práce bylo zjistit současný stav obsahu kadmia, olova a rtuti v rostlinném a živočišném materiálu na Novojičínsku a porovnat se stavem před 20ti lety. Obsah kadmia, olova i rtuti byl v rostlinném materiálu v roce 2005 velmi nízký, oproti osmdesátým letům byl statisticky významný rozdíl pro kadmium (P < 0,01), olovo i rtuť (P < 0,05). Koncentrace kadmia a rtuti ve svalovině krav, daňků a srnců a olova ve svalovině krav byla velmi nízká (Cdmax. 0,011 mg.kg-1, Hgmax 1,2 μg.kg-1, Pbmax. 0,05mg.kg-1) a rozdílná od stavu před dvaceti roky (P < 0,01). Statisticky významné rozdíly (P < 0,01) byly zjištěny též u jater a ledvin krav v obsahu olova a rtuti. Kovy byly stanoveny metodou AAS, v obou obdobích stejným postupem i na shodném přístroji.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
145-148
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—