Typing of selected intestinal foodborne pathogens isolated from broiler chicken (Gallus gallus v. domestica)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001607" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001607 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Typizace vybraných intestinálních patogenů izolovaných z brojlerových kuřat (Gallus gallus v. domestica)
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnocení prevalence a typizace a subtypizace střevních patogenů Campylobacter spp., Clostridium perfringens a Helicobacter pullorum, izolovaných z gastrointestinálního traktu brojlerových kuřat z českých konvenčních farem s intenzivním výkrmem. Prevalence Campylobacter spp. v caecum brojlerů byla 78,21 %, dominantním druhem byl C. jejuni (60,94 %). Je nejasné, zda jsou určité kmeny C. jejuni hostitelsky specifické nebo zda jsou spojeny s charakteristickými projevy onemocnění u člověka. Celkem bylo 319 izolátů C. jejuni z 19 různých hejn rozlišeno pomocí metody PCR/RFLP (fla-RFLP subtypizace). 343 vzorků (C. jejuni a C. coli) bylo navíc subtypizováno pomocí pulsní gelové elektroforézy (PFGE) a štěpícího enzymu SmaI. Bakteriálnípopulace u drůbeže se zdály být většinou homogenní - i když u některých klonů se mohou objevit částečné změny genotypu. Clostridium perfringens byl nalezen u 78,57 % vyšetřovaných farem. Všechny izoláty C. perfringens byly určeny jako typ
Czech name
Typizace vybraných intestinálních patogenů izolovaných z brojlerových kuřat (Gallus gallus v. domestica)
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnocení prevalence a typizace a subtypizace střevních patogenů Campylobacter spp., Clostridium perfringens a Helicobacter pullorum, izolovaných z gastrointestinálního traktu brojlerových kuřat z českých konvenčních farem s intenzivním výkrmem. Prevalence Campylobacter spp. v caecum brojlerů byla 78,21 %, dominantním druhem byl C. jejuni (60,94 %). Je nejasné, zda jsou určité kmeny C. jejuni hostitelsky specifické nebo zda jsou spojeny s charakteristickými projevy onemocnění u člověka. Celkem bylo 319 izolátů C. jejuni z 19 různých hejn rozlišeno pomocí metody PCR/RFLP (fla-RFLP subtypizace). 343 vzorků (C. jejuni a C. coli) bylo navíc subtypizováno pomocí pulsní gelové elektroforézy (PFGE) a štěpícího enzymu SmaI. Bakteriálnípopulace u drůbeže se zdály být většinou homogenní - i když u některých klonů se mohou objevit částečné změny genotypu. Clostridium perfringens byl nalezen u 78,57 % vyšetřovaných farem. Všechny izoláty C. perfringens byly určeny jako typ
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-049-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—