MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870412 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
Original language description
Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu.
Czech name
JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
Czech description
Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
109-112
Publisher name
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 11, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—