The effect of graded doses of zn on the content of cholesterol in the egg yolk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870872" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870872 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Original language description
Cílem experimentu bylo zjistit, zda zvýšené dávky zinku v krmné směsi pro nosnice ovlivní obsah cholesterolu ve vaječném žloutku. Na rozdíl od kontrolní skupiny, v níž obsah Zn v krmné směsi byl 50 mg/kg, byly krmné směsi pro experimentální skupiny upraveny (přidáním ZnO), aby obsahovaly 200 mg/kg Zn ve skupině P1, 500 mg/kg Zn ve skupině P2 a 1000 mg/kg Zn ve skupině P3. Výsledky experimentu ukázaly, že zvýšení obsahu Zn v krmné směsi snižuje obsah cholesterolu ve vaječném žloutku, kdy byl Zn obsažen až do 500 mg/kg v receptuře směsi (skupina P2). Pozorovali jsme významné (P ? 0,05) a velmi významné (P ? 0,01) rozdíly mezi kontrolní a experimentální skupiny ve střední molární koncentraci a hodnotě obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku. Největší vlivna snižování hladiny cholesterolu ve vaječném žloutku byla pozorována ve skupině P2, kdy byla dávka 500 mg/kg Zn používané v krmné směsi.
Czech name
Vliv odstupňovaných dávek Zn na obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Czech description
Cílem experimentu bylo zjistit, zda zvýšené dávky zinku v krmné směsi pro nosnice ovlivní obsah cholesterolu ve vaječném žloutku. Na rozdíl od kontrolní skupiny, v níž obsah Zn v krmné směsi byl 50 mg/kg, byly krmné směsi pro experimentální skupiny upraveny (přidáním ZnO), aby obsahovaly 200 mg/kg Zn ve skupině P1, 500 mg/kg Zn ve skupině P2 a 1000 mg/kg Zn ve skupině P3. Výsledky experimentu ukázaly, že zvýšení obsahu Zn v krmné směsi snižuje obsah cholesterolu ve vaječném žloutku, kdy byl Zn obsažen až do 500 mg/kg v receptuře směsi (skupina P2). Pozorovali jsme významné (P ? 0,05) a velmi významné (P ? 0,01) rozdíly mezi kontrolní a experimentální skupiny ve střední molární koncentraci a hodnotě obsahu cholesterolu ve vaječném žloutku. Největší vlivna snižování hladiny cholesterolu ve vaječném žloutku byla pozorována ve skupině P2, kdy byla dávka 500 mg/kg Zn používané v krmné směsi.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
139-143
Publisher name
Tribun
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 18, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—