Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870900" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870900 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
Original language description
Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.
Czech name
Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
Czech description
Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
66-71
Publisher name
Tribun
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 18, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—