All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870900" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870900 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou

  • Original language description

    Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.

  • Czech name

    Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou

  • Czech description

    Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník IX. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7399-125-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    66-71

  • Publisher name

    Tribun

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 18, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article