Pyramid of the quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871129" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871129 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pyramida kvality
Original language description
Kvalitu lze definovat jako míru splnění požadavků souborem inherentních charakteristik. V potravinářství se při hodnocení kvality produktů rozlišuje několik úrovní těchto charakteristik, které lze schematicky znázornit v podobě tzv. pyramidy kvality. V praxi je nutné uplatnit prostředky k zajištění požadované kvality, mezi které patří předpoklady (rámce), procesy a nástroje zajištění kvality. V minulosti se o rozvoj řízení kvality zasloužilo několik osobností (Deming, Juran, Feigenbaum, Ishikawa). Jakosti (kvalitě) produktů je třeba věnovat dostatek energie a prostředků ve formě prevence a kontroly. Základem je stanovení standardu kvality vyráběného produktu (výrobek nebo služba) a následná kontrola, zda nedochází k odchylkám. Cílem musí být minimálnívariabilita nastavených procesů a definovaných parametrů.
Czech name
Pyramida kvality
Czech description
Kvalitu lze definovat jako míru splnění požadavků souborem inherentních charakteristik. V potravinářství se při hodnocení kvality produktů rozlišuje několik úrovní těchto charakteristik, které lze schematicky znázornit v podobě tzv. pyramidy kvality. V praxi je nutné uplatnit prostředky k zajištění požadované kvality, mezi které patří předpoklady (rámce), procesy a nástroje zajištění kvality. V minulosti se o rozvoj řízení kvality zasloužilo několik osobností (Deming, Juran, Feigenbaum, Ishikawa). Jakosti (kvalitě) produktů je třeba věnovat dostatek energie a prostředků ve formě prevence a kontroly. Základem je stanovení standardu kvality vyráběného produktu (výrobek nebo služba) a následná kontrola, zda nedochází k odchylkám. Cílem musí být minimálnívariabilita nastavených procesů a definovaných parametrů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
6-10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—