Influence of selected platinum metals on antioxidant activity in pea plants (Pisum sativum L.) and maize (Zea mays L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871519" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871519 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných platinových kovů na antioxidační aktivitu u rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.)
Original language description
Platinové kovy se používají především v automobilových katalyzátorech, které usnadňují oxidačně-redukční reakce, které vedou k čištění výfukových plynů. Nárůst koncentrace platinových kovů v životním prostředí vyvolává otázky zejména kvůli nepříznivým účinkům na lidské zdraví prostřednictvím možné kontaminaci potravinového řetězce. Tato studie je založena na sledování vlivu platiny (Pt), palladium (Pd) a rhodium (Rh) na antioxidační aktivitu rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.), které jsou důležitou součástí potravinového řetězce. V experimentu byla semena rostlin vystavena působení různým koncentracím iontů platiny, paladia a rhodia (0, 5, 10, 25, 50, 100 ?M) po dobu osmi a dvanácti dnů. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí spektrofotometrické metody ABTS. Naměřené hodnoty antioxidačního stresu byly hodnoceny nejen u jednotlivých rostlin, ale také u nadzemních a kořenových částí rostlin.
Czech name
Vliv vybraných platinových kovů na antioxidační aktivitu u rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.)
Czech description
Platinové kovy se používají především v automobilových katalyzátorech, které usnadňují oxidačně-redukční reakce, které vedou k čištění výfukových plynů. Nárůst koncentrace platinových kovů v životním prostředí vyvolává otázky zejména kvůli nepříznivým účinkům na lidské zdraví prostřednictvím možné kontaminaci potravinového řetězce. Tato studie je založena na sledování vlivu platiny (Pt), palladium (Pd) a rhodium (Rh) na antioxidační aktivitu rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.), které jsou důležitou součástí potravinového řetězce. V experimentu byla semena rostlin vystavena působení různým koncentracím iontů platiny, paladia a rhodia (0, 5, 10, 25, 50, 100 ?M) po dobu osmi a dvanácti dnů. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí spektrofotometrické metody ABTS. Naměřené hodnoty antioxidačního stresu byly hodnoceny nejen u jednotlivých rostlin, ale také u nadzemních a kořenových částí rostlin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EH - Ecology - communities
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
129-131
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 29, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—