Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872176" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872176 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
Original language description
Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídajícíkritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů.
Czech name
Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
Czech description
Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídajícíkritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-650-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
52-54
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 30, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—