Musculature - the basis of meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872337 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16170/13:43872337
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)
Original language description
Za života jedince představuje kosterní svalovina aktivní složku pohybového ústrojí. Po porážce jatečných zvířat vzniká ze svaloviny maso. Svaly hlavy jsou tvořené žvýkacími a mimickými svaly. Z pohledu bourání masa mají význam svaly žvýkací, z nich zejména žvýkač (m.masseter), který tvoří základ tzv. "líčka". Svaly hrudní končetiny se dělí na svaly pletence a vlastní svaly hrudní končetiny. Při těžení masa na bourárnách tvoří anatomický základ vepřové plece zejména svaly ramenního kloubu (především m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) a svaly loketního kloubu (hlavně m. triceps brachii a m. biceps brachii). Svaly zápěstního kloubu tvoří základ pro maso předního kolene.
Czech name
Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)
Czech description
Za života jedince představuje kosterní svalovina aktivní složku pohybového ústrojí. Po porážce jatečných zvířat vzniká ze svaloviny maso. Svaly hlavy jsou tvořené žvýkacími a mimickými svaly. Z pohledu bourání masa mají význam svaly žvýkací, z nich zejména žvýkač (m.masseter), který tvoří základ tzv. "líčka". Svaly hrudní končetiny se dělí na svaly pletence a vlastní svaly hrudní končetiny. Při těžení masa na bourárnách tvoří anatomický základ vepřové plece zejména svaly ramenního kloubu (především m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) a svaly loketního kloubu (hlavně m. triceps brachii a m. biceps brachii). Svaly zápěstního kloubu tvoří základ pro maso předního kolene.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
16-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—