Comparison of changes in nutritional value of pasture vegetation during vegetative growth
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873097" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873097 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání změn nutriční hodnoty pastevního porostu v průběhu vegetačního období
Original language description
Cílem předložené studie bylo porovnání změn pastevního porostu v průběhu vegetačního období, jako podklad pro optimalizaci výživy pro pastevně chovaná zvířata. Celkem byly provedeny 4 odběry vzorků, a to v měsíčních intervalech (květen, červen, červeneca srpen) z 10 míst porostu (1 m2). Vzorky pastevního porostu byly odebírány na vybraných pastvinách Šumavy v lokalitě Křišťanov (okres Prachatice). Odebrané vzorky byly ihned po odběru zváženy a bezprostředně byly přepraveny do laboratoře. Po usušení zelené hmoty a její homogenizaci byla provedena základní analýza organických i minerálních živin, včetně aminokyselin. Výsledky analýz dokládají, že v průběhu vegetačního období dochází v živinovém složení pastevních porostů k významným změnám, které je nutné z hlediska optimalizace výživy kompenzovat speciálně připraveným doplňkovým krmivem s cílem dosažení vysoké užitkovosti.
Czech name
Porovnání změn nutriční hodnoty pastevního porostu v průběhu vegetačního období
Czech description
Cílem předložené studie bylo porovnání změn pastevního porostu v průběhu vegetačního období, jako podklad pro optimalizaci výživy pro pastevně chovaná zvířata. Celkem byly provedeny 4 odběry vzorků, a to v měsíčních intervalech (květen, červen, červeneca srpen) z 10 míst porostu (1 m2). Vzorky pastevního porostu byly odebírány na vybraných pastvinách Šumavy v lokalitě Křišťanov (okres Prachatice). Odebrané vzorky byly ihned po odběru zváženy a bezprostředně byly přepraveny do laboratoře. Po usušení zelené hmoty a její homogenizaci byla provedena základní analýza organických i minerálních živin, včetně aminokyselin. Výsledky analýz dokládají, že v průběhu vegetačního období dochází v živinovém složení pastevních porostů k významným změnám, které je nutné z hlediska optimalizace výživy kompenzovat speciálně připraveným doplňkovým krmivem s cílem dosažení vysoké užitkovosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
"68?71"
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 2, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—