Detection of honey's adulteration by overheating
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873557" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873557 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce porušení medu přehřátím
Original language description
Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle
Czech name
Detekce porušení medu přehřátím
Czech description
Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-758-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
50-52
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 27, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—