All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of honey's adulteration by overheating

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873557" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873557 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce porušení medu přehřátím

  • Original language description

    Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle

  • Czech name

    Detekce porušení medu přehřátím

  • Czech description

    Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-758-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    50-52

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 27, 2015

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article