All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Current knowledge about collagen structure and properties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873566" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873566 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aktuální poznatky o struktuře a vlastnostech kolagenu

  • Original language description

    Proteiny pojivové tkáně hrají důležitou roli ve fyziologických funkcích, stejně jako při určování kvality konzumace masa. Hlavní stavební složkou pojivových tkání (šlach, kostí, chrupavek, kůže atd.) je kolagen. Jedná se o nejvíce zastoupenou bílkovinu ze všech bílkovin v těle. Má jedinečnou strukturu. Nejvíce se vyskytující aminokyselinou je glycin, následován prolinem a hydroxyprolinem. Tepelným ošetřením kolagenu dochází ke štěpení vodíkových a kovalentních příčných vazeb za destabilizace struktury apřeměny na rozpustnou želatinu. Hlavním zdrojem želatiny jsou vepřové a hovězí kůže a kosti, nicméně roste na významu průmyslové využití kolagenu a želatiny z jiných než savčích druhů. Želatina vykazuje gelotvorné vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském, fotografickém, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Cílem práce je shrnout aktuální informace o struktuře a vlastnostech kolagenu.

  • Czech name

    Aktuální poznatky o struktuře a vlastnostech kolagenu

  • Czech description

    Proteiny pojivové tkáně hrají důležitou roli ve fyziologických funkcích, stejně jako při určování kvality konzumace masa. Hlavní stavební složkou pojivových tkání (šlach, kostí, chrupavek, kůže atd.) je kolagen. Jedná se o nejvíce zastoupenou bílkovinu ze všech bílkovin v těle. Má jedinečnou strukturu. Nejvíce se vyskytující aminokyselinou je glycin, následován prolinem a hydroxyprolinem. Tepelným ošetřením kolagenu dochází ke štěpení vodíkových a kovalentních příčných vazeb za destabilizace struktury apřeměny na rozpustnou želatinu. Hlavním zdrojem želatiny jsou vepřové a hovězí kůže a kosti, nicméně roste na významu průmyslové využití kolagenu a želatiny z jiných než savčích druhů. Želatina vykazuje gelotvorné vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském, fotografickém, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Cílem práce je shrnout aktuální informace o struktuře a vlastnostech kolagenu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    7-12

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database