Production of pork related to the type of castration of pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874260" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874260 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat
Original language description
Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.
Czech name
Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat
Czech description
Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
32-37
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—