All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Production of pork related to the type of castration of pigs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874260" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874260 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat

  • Original language description

    Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.

  • Czech name

    Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat

  • Czech description

    Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    32-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database