Quality evaluation of honey from Czech beekeepers of 2016
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876182" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876182 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016
Original language description
Vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti byla tato studie zaměřena na hodnocení jakosti medů od českých včelařů. U devadesáti šesti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. (resp. Směrnice Rady 110/2001/EC) k porušení legislativních limitů pro obsah vody, elektrickou vodivost a HMF. U dvou vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro titrační kyselost (? 50 mekv/kg) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (? 8 stupňů dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah vody ? 18 % oproti ? 20 % daným legislativou) nesplňuje limit již dvacet tři vzorků medu (24 %) svým obsahem vody. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu, jeho záhřevem nad 40 °C či nesprávnou hygienickou praxí. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným při registraci každého nového včelaře.
Czech name
Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016
Czech description
Vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti byla tato studie zaměřena na hodnocení jakosti medů od českých včelařů. U devadesáti šesti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. (resp. Směrnice Rady 110/2001/EC) k porušení legislativních limitů pro obsah vody, elektrickou vodivost a HMF. U dvou vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro titrační kyselost (? 50 mekv/kg) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (? 8 stupňů dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah vody ? 18 % oproti ? 20 % daným legislativou) nesplňuje limit již dvacet tři vzorků medu (24 %) svým obsahem vody. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu, jeho záhřevem nad 40 °C či nesprávnou hygienickou praxí. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným při registraci každého nového včelaře.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
260-265
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—