Tricky labeling of milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877412 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Záludnosti v označování mléčných výrobků
Original language description
Údaje uvedené na obalu jsou pro zákazníka nejdůležitějším zdrojem informací o produktu. Pravidla označování jsou stanovena a uvedena v evropských i národních právních předpisech. Tato pravidla jsou uvedena především v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Národní legislativa upřesňuje určité oblasti, příkladem může být vyhláška č. 397/2016 Sb., Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, zmrazené krémy a jedlé tuky a oleje, tato vyhláška je platná pouze v České republice. Označování potravin je značně složité, je známo množství pravidel týkajících se označování potravin, ale otázkou je, zda jsou informace poskytnuté spotřebiteli skutečně srozumitelné a přínosné. Cílem tohoto článku je shrnout základní legislativní požadavky na označování mléčných výrobků a poukázat na sporné či jinak zajímavé označování mléčných a "nemléčných" výrobků.
Czech name
Záludnosti v označování mléčných výrobků
Czech description
Údaje uvedené na obalu jsou pro zákazníka nejdůležitějším zdrojem informací o produktu. Pravidla označování jsou stanovena a uvedena v evropských i národních právních předpisech. Tato pravidla jsou uvedena především v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Národní legislativa upřesňuje určité oblasti, příkladem může být vyhláška č. 397/2016 Sb., Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, zmrazené krémy a jedlé tuky a oleje, tato vyhláška je platná pouze v České republice. Označování potravin je značně složité, je známo množství pravidel týkajících se označování potravin, ale otázkou je, zda jsou informace poskytnuté spotřebiteli skutečně srozumitelné a přínosné. Cílem tohoto článku je shrnout základní legislativní požadavky na označování mléčných výrobků a poukázat na sporné či jinak zajímavé označování mléčných a "nemléčných" výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
275-280
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské pleso
Event date
May 15, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—