Monitoring of mercury content in fish meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877564 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování obsahu rtuti v rybím mase
Original language description
Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.
Czech name
Sledování obsahu rtuti v rybím mase
Czech description
Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-86909-98-1
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
146-150
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—