All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of mercury content in fish meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877564 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování obsahu rtuti v rybím mase

  • Original language description

    Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.

  • Czech name

    Sledování obsahu rtuti v rybím mase

  • Czech description

    Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-86909-98-1

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    146-150

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article