All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

FREE SULFUR DIOXIDE IN WINE AND INFLUENCING ITS CONCENTRATION WHEN STORING BY ADDITION OF VITAMIN C

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877595" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877595 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C

  • Original language description

    Oxid siřičitý se široce používá pro své stabilizační a stárnoucí ochranné vlastnosti, ale zejména pro ochranu vín před oxidačními procesy. I přes rozsáhlou diskusi o zdravotních rizicích je oxid siřičitý stále obtížné nahradit. Je však možné podpořit jeho účinek a různými látkami snížit obsah oxidu siřičitého ve víně. Tento výzkum byl zaměřen na vliv kyseliny askorbové jako látky s významnými oxidoredukčními vlastnostmi na hladiny oxidu siřičitého ve 14 vzorcích mladých bílých vín. Vína byla zakoupena od drobných výrobců, kteří při výrobě vína nepoužívají žádné moderní technologie. Vzorky pocházely ze tří vinařských podoblastí (Slovácko, Znojmo a Mikulov). Vína obsahovala oxid siřičitý v koncentracích 40 - 60 mg SO2.l-1. Sulfurace byla prováděna roztokem hydrogensiřičitanu amonného (&quot;kapalná síra&quot;). Následně byla ke každému vínu přidána kyselina askorbová. Konečná koncentrace kyseliny askorbové ve vzorcích byla 5 mg.l-1. Jako kontrola byla také skladována vína bez přídavku kyseliny askorbové. Hladiny oxidu siřičitého byly stanoveny po pěti a deseti měsících splnění OIV-MA-AS323-04B DIOSU. Výsledky ukázaly, že ve skladovacích vínech byla vyšší hladina volného oxidu siřičitého. Stanovení bylo provedeno retifikovanou askorbovou kyselinou. Tím byla potvrzena úloha kyseliny askorbové při ochraně vín před oxidací.

  • Czech name

    Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C

  • Czech description

    Oxid siřičitý se široce používá pro své stabilizační a stárnoucí ochranné vlastnosti, ale zejména pro ochranu vín před oxidačními procesy. I přes rozsáhlou diskusi o zdravotních rizicích je oxid siřičitý stále obtížné nahradit. Je však možné podpořit jeho účinek a různými látkami snížit obsah oxidu siřičitého ve víně. Tento výzkum byl zaměřen na vliv kyseliny askorbové jako látky s významnými oxidoredukčními vlastnostmi na hladiny oxidu siřičitého ve 14 vzorcích mladých bílých vín. Vína byla zakoupena od drobných výrobců, kteří při výrobě vína nepoužívají žádné moderní technologie. Vzorky pocházely ze tří vinařských podoblastí (Slovácko, Znojmo a Mikulov). Vína obsahovala oxid siřičitý v koncentracích 40 - 60 mg SO2.l-1. Sulfurace byla prováděna roztokem hydrogensiřičitanu amonného (&quot;kapalná síra&quot;). Následně byla ke každému vínu přidána kyselina askorbová. Konečná koncentrace kyseliny askorbové ve vzorcích byla 5 mg.l-1. Jako kontrola byla také skladována vína bez přídavku kyseliny askorbové. Hladiny oxidu siřičitého byly stanoveny po pěti a deseti měsících splnění OIV-MA-AS323-04B DIOSU. Výsledky ukázaly, že ve skladovacích vínech byla vyšší hladina volného oxidu siřičitého. Stanovení bylo provedeno retifikovanou askorbovou kyselinou. Tím byla potvrzena úloha kyseliny askorbové při ochraně vín před oxidací.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-86909-98-1

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    135-139

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article