FREE SULFUR DIOXIDE IN WINE AND INFLUENCING ITS CONCENTRATION WHEN STORING BY ADDITION OF VITAMIN C
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877595" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877595 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C
Original language description
Oxid siřičitý se široce používá pro své stabilizační a stárnoucí ochranné vlastnosti, ale zejména pro ochranu vín před oxidačními procesy. I přes rozsáhlou diskusi o zdravotních rizicích je oxid siřičitý stále obtížné nahradit. Je však možné podpořit jeho účinek a různými látkami snížit obsah oxidu siřičitého ve víně. Tento výzkum byl zaměřen na vliv kyseliny askorbové jako látky s významnými oxidoredukčními vlastnostmi na hladiny oxidu siřičitého ve 14 vzorcích mladých bílých vín. Vína byla zakoupena od drobných výrobců, kteří při výrobě vína nepoužívají žádné moderní technologie. Vzorky pocházely ze tří vinařských podoblastí (Slovácko, Znojmo a Mikulov). Vína obsahovala oxid siřičitý v koncentracích 40 - 60 mg SO2.l-1. Sulfurace byla prováděna roztokem hydrogensiřičitanu amonného ("kapalná síra"). Následně byla ke každému vínu přidána kyselina askorbová. Konečná koncentrace kyseliny askorbové ve vzorcích byla 5 mg.l-1. Jako kontrola byla také skladována vína bez přídavku kyseliny askorbové. Hladiny oxidu siřičitého byly stanoveny po pěti a deseti měsících splnění OIV-MA-AS323-04B DIOSU. Výsledky ukázaly, že ve skladovacích vínech byla vyšší hladina volného oxidu siřičitého. Stanovení bylo provedeno retifikovanou askorbovou kyselinou. Tím byla potvrzena úloha kyseliny askorbové při ochraně vín před oxidací.
Czech name
Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C
Czech description
Oxid siřičitý se široce používá pro své stabilizační a stárnoucí ochranné vlastnosti, ale zejména pro ochranu vín před oxidačními procesy. I přes rozsáhlou diskusi o zdravotních rizicích je oxid siřičitý stále obtížné nahradit. Je však možné podpořit jeho účinek a různými látkami snížit obsah oxidu siřičitého ve víně. Tento výzkum byl zaměřen na vliv kyseliny askorbové jako látky s významnými oxidoredukčními vlastnostmi na hladiny oxidu siřičitého ve 14 vzorcích mladých bílých vín. Vína byla zakoupena od drobných výrobců, kteří při výrobě vína nepoužívají žádné moderní technologie. Vzorky pocházely ze tří vinařských podoblastí (Slovácko, Znojmo a Mikulov). Vína obsahovala oxid siřičitý v koncentracích 40 - 60 mg SO2.l-1. Sulfurace byla prováděna roztokem hydrogensiřičitanu amonného ("kapalná síra"). Následně byla ke každému vínu přidána kyselina askorbová. Konečná koncentrace kyseliny askorbové ve vzorcích byla 5 mg.l-1. Jako kontrola byla také skladována vína bez přídavku kyseliny askorbové. Hladiny oxidu siřičitého byly stanoveny po pěti a deseti měsících splnění OIV-MA-AS323-04B DIOSU. Výsledky ukázaly, že ve skladovacích vínech byla vyšší hladina volného oxidu siřičitého. Stanovení bylo provedeno retifikovanou askorbovou kyselinou. Tím byla potvrzena úloha kyseliny askorbové při ochraně vín před oxidací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-86909-98-1
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
135-139
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—