The effect of sudden temperature decrease on common carp (Cyprinus carpio L.) welfare
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878074" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878074 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv náhlého poklesu teploty na welfare kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Original language description
Cílem této studie bylo vystavení 56 jedinců kapra obecného (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) krátkodobému stresu vyvolaného náhlým snížením teploty (? -11 °C). Aklimatizace ryb trvala 14 dní při teplotě vody 27,8 ? 1 °C, poté byla polovina ryb (n = 28) přemístěna do teploty 16,8 ? 1 °C (skupina T2); druhá polovina byla přemístěna do vody o stejné teplotě, jako po dobu aklimatizace: 27,8 ? 1 °C (skupina T1). Odběry k posouzení základních hematologických a biochemických parametrů a k provedení analýzy trávicího procesu byly provedeny v 6, 12, 24 a 48 hodinách (h) od relokace ryb u obou skupin (T1, T2). Trávicí proces byl zpomalen a hematologické a biochemické parametry sníženy při vystavení ryb nižší teplotě vody, na rozdíl od laktátu a jaterních enzymů, které byly zvýšeny u T2. Změny v hematologických parametrech a trávicím procesu se navrátily do fyziologických hodnot během 48 h, na rozdíl od některých biochemických parametrů. Dále byla zjištěna snížená schopnost exkrece endogenního amoniaku pro T2. Výsledky studie ukazují, že náhlý pokles teploty vody může negativně ovlivnit rybí metabolismus, fyziologické parametry a pravděpodobně tak způsobit narušení welfare v chovech ryb.
Czech name
Vliv náhlého poklesu teploty na welfare kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Czech description
Cílem této studie bylo vystavení 56 jedinců kapra obecného (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) krátkodobému stresu vyvolaného náhlým snížením teploty (? -11 °C). Aklimatizace ryb trvala 14 dní při teplotě vody 27,8 ? 1 °C, poté byla polovina ryb (n = 28) přemístěna do teploty 16,8 ? 1 °C (skupina T2); druhá polovina byla přemístěna do vody o stejné teplotě, jako po dobu aklimatizace: 27,8 ? 1 °C (skupina T1). Odběry k posouzení základních hematologických a biochemických parametrů a k provedení analýzy trávicího procesu byly provedeny v 6, 12, 24 a 48 hodinách (h) od relokace ryb u obou skupin (T1, T2). Trávicí proces byl zpomalen a hematologické a biochemické parametry sníženy při vystavení ryb nižší teplotě vody, na rozdíl od laktátu a jaterních enzymů, které byly zvýšeny u T2. Změny v hematologických parametrech a trávicím procesu se navrátily do fyziologických hodnot během 48 h, na rozdíl od některých biochemických parametrů. Dále byla zjištěna snížená schopnost exkrece endogenního amoniaku pro T2. Výsledky studie ukazují, že náhlý pokles teploty vody může negativně ovlivnit rybí metabolismus, fyziologické parametry a pravděpodobně tak způsobit narušení welfare v chovech ryb.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
OCHRANA ZVÍŘAT A WELFARE 2019
ISBN
978-80-7305-822-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
81-85
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 3, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—