Microbiological quality of sushi from restaurants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878527" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878527 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-5/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-5/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita sushi z restauračních zařízení
Original language description
Sushi se v posledních letech stalo velmi oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, včetně České republiky. Vzhledem k tomu, že patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy potraviny, které nepodléhají dalšímu tepelnému ošetření před konzumací, je nutné dbát na hygienu jeho výroby a kvalitu surovin. Cílem této studie bylo získat a vyhodnotit informace o mikrobiologickém zatížení sushi. Bylo analyzováno celkem 90 vzorků sushi typu Maki a Nigiri, nakládaného zázvoru a wasabi pasty, které byly zakoupeny v restauračních zařízeních. Všech 90 vyšetřovaných vzorků bylo negativních na přítomnost sledovaných patogenních bakterií, u 8,9 % vzorků však byla potvrzena přítomnost noroviru GI. Nejvyšší počty mikroorganismů kažení byly zaznamenány u sushi typu Nigiri (s vyšším podílem živočišné složky). Sushi s lososem vykazovalo vyšší kontaminaci než sushi s krevetou (P < 0,001). U wasabi pasty byly detekovány vysoké průměrné počty bakterií mléčného kvašení (6,68 log KTJ/g) a vysoký celkový počet mikroorganismů (5,53 log KTJ/g), což indikuje, že tato pasta v restauračních zařízeních není čerstvě a hygienicky připravována a skladována. U ostatních typů vzorků nepřesáhly průměrné počty jednotlivých stanovovaných skupin mikroorganismů 6 log KTJ/g a celkově tak lze zkoumané vzorky posoudit jako mikrobiologicky přijatelné
Czech name
Mikrobiologická kvalita sushi z restauračních zařízení
Czech description
Sushi se v posledních letech stalo velmi oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, včetně České republiky. Vzhledem k tomu, že patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy potraviny, které nepodléhají dalšímu tepelnému ošetření před konzumací, je nutné dbát na hygienu jeho výroby a kvalitu surovin. Cílem této studie bylo získat a vyhodnotit informace o mikrobiologickém zatížení sushi. Bylo analyzováno celkem 90 vzorků sushi typu Maki a Nigiri, nakládaného zázvoru a wasabi pasty, které byly zakoupeny v restauračních zařízeních. Všech 90 vyšetřovaných vzorků bylo negativních na přítomnost sledovaných patogenních bakterií, u 8,9 % vzorků však byla potvrzena přítomnost noroviru GI. Nejvyšší počty mikroorganismů kažení byly zaznamenány u sushi typu Nigiri (s vyšším podílem živočišné složky). Sushi s lososem vykazovalo vyšší kontaminaci než sushi s krevetou (P < 0,001). U wasabi pasty byly detekovány vysoké průměrné počty bakterií mléčného kvašení (6,68 log KTJ/g) a vysoký celkový počet mikroorganismů (5,53 log KTJ/g), což indikuje, že tato pasta v restauračních zařízeních není čerstvě a hygienicky připravována a skladována. U ostatních typů vzorků nepřesáhly průměrné počty jednotlivých stanovovaných skupin mikroorganismů 6 log KTJ/g a celkově tak lze zkoumané vzorky posoudit jako mikrobiologicky přijatelné
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
26-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—