All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological quality of sushi from restaurants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878527" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878527 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-5/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-5/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologická kvalita sushi z restauračních zařízení

  • Original language description

    Sushi se v posledních letech stalo velmi oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, včetně České republiky. Vzhledem k tomu, že patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy potraviny, které nepodléhají dalšímu tepelnému ošetření před konzumací, je nutné dbát na hygienu jeho výroby a kvalitu surovin. Cílem této studie bylo získat a vyhodnotit informace o mikrobiologickém zatížení sushi. Bylo analyzováno celkem 90 vzorků sushi typu Maki a Nigiri, nakládaného zázvoru a wasabi pasty, které byly zakoupeny v restauračních zařízeních. Všech 90 vyšetřovaných vzorků bylo negativních na přítomnost sledovaných patogenních bakterií, u 8,9 % vzorků však byla potvrzena přítomnost noroviru GI. Nejvyšší počty mikroorganismů kažení byly zaznamenány u sushi typu Nigiri (s vyšším podílem živočišné složky). Sushi s lososem vykazovalo vyšší kontaminaci než sushi s krevetou (P &lt; 0,001). U wasabi pasty byly detekovány vysoké průměrné počty bakterií mléčného kvašení (6,68 log KTJ/g) a vysoký celkový počet mikroorganismů (5,53 log KTJ/g), což indikuje, že tato pasta v restauračních zařízeních není čerstvě a hygienicky připravována a skladována. U ostatních typů vzorků nepřesáhly průměrné počty jednotlivých stanovovaných skupin mikroorganismů 6 log KTJ/g a celkově tak lze zkoumané vzorky posoudit jako mikrobiologicky přijatelné

  • Czech name

    Mikrobiologická kvalita sushi z restauračních zařízení

  • Czech description

    Sushi se v posledních letech stalo velmi oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, včetně České republiky. Vzhledem k tomu, že patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy potraviny, které nepodléhají dalšímu tepelnému ošetření před konzumací, je nutné dbát na hygienu jeho výroby a kvalitu surovin. Cílem této studie bylo získat a vyhodnotit informace o mikrobiologickém zatížení sushi. Bylo analyzováno celkem 90 vzorků sushi typu Maki a Nigiri, nakládaného zázvoru a wasabi pasty, které byly zakoupeny v restauračních zařízeních. Všech 90 vyšetřovaných vzorků bylo negativních na přítomnost sledovaných patogenních bakterií, u 8,9 % vzorků však byla potvrzena přítomnost noroviru GI. Nejvyšší počty mikroorganismů kažení byly zaznamenány u sushi typu Nigiri (s vyšším podílem živočišné složky). Sushi s lososem vykazovalo vyšší kontaminaci než sushi s krevetou (P &lt; 0,001). U wasabi pasty byly detekovány vysoké průměrné počty bakterií mléčného kvašení (6,68 log KTJ/g) a vysoký celkový počet mikroorganismů (5,53 log KTJ/g), což indikuje, že tato pasta v restauračních zařízeních není čerstvě a hygienicky připravována a skladována. U ostatních typů vzorků nepřesáhly průměrné počty jednotlivých stanovovaných skupin mikroorganismů 6 log KTJ/g a celkově tak lze zkoumané vzorky posoudit jako mikrobiologicky přijatelné

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    26-31

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database