Increasing the nutritional value of egg yolk fat using lupin meal in laying hen diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878871" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878871 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu vajec užitkových nosnic
Original language description
Cílem provedeného experimentu bylo zjistit, jak obsah lupinového šrotu v dietě, určené k výživě užitkových nosnic, ovlivní kvalitu tuku ve vaječném žloutku. Výsledky pokusu s využitím lupinových semen (neloupaných a loupaných) v krmných směsích, jako 50% a 100% náhrada sójového extrahovaného šrotu, potvrdily pozitivní vliv diet na bázi lupinového šrotu na složení tuku vaječného žloutku. Přesto, že diety u pokusných skupin nosnic neovlivnily obsah tuku ve vaječném žloutku, v jeho kvalitě byly v průběhu snášky prokázány kvalitativní změny. Tyto změny v tuku vaječného žloutku, oproti kontrole, byly u pokusných skupin charakterizovány poklesem nasycených mastných kyselin (SFA), u některých skupin i mírným poklesem mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a naopak výrazným zvýšením polynenasycených mastných kyselin ze skupiny omega 6 a omega 3. Z výsledků lze vyvodit závěr, že použití lupinového šrotu v krmných směsích pro užitkové nosnice zvyšuje kvalitu produkovaných vajec.
Czech name
Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu vajec užitkových nosnic
Czech description
Cílem provedeného experimentu bylo zjistit, jak obsah lupinového šrotu v dietě, určené k výživě užitkových nosnic, ovlivní kvalitu tuku ve vaječném žloutku. Výsledky pokusu s využitím lupinových semen (neloupaných a loupaných) v krmných směsích, jako 50% a 100% náhrada sójového extrahovaného šrotu, potvrdily pozitivní vliv diet na bázi lupinového šrotu na složení tuku vaječného žloutku. Přesto, že diety u pokusných skupin nosnic neovlivnily obsah tuku ve vaječném žloutku, v jeho kvalitě byly v průběhu snášky prokázány kvalitativní změny. Tyto změny v tuku vaječného žloutku, oproti kontrole, byly u pokusných skupin charakterizovány poklesem nasycených mastných kyselin (SFA), u některých skupin i mírným poklesem mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a naopak výrazným zvýšením polynenasycených mastných kyselin ze skupiny omega 6 a omega 3. Z výsledků lze vyvodit závěr, že použití lupinového šrotu v krmných směsích pro užitkové nosnice zvyšuje kvalitu produkovaných vajec.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2020: sborník z konference
ISBN
978-80-7403-237-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
20-27
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Oct 14, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—