Food offences in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879532 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Trestné činy z oblasti potravin v České republice
Original language description
Trestné činy v oblasti potravin jsou definované v zákoně č. 40/2009 Sb., trestní zákoník a to v § 156 a § 157 jako ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Oba paragrafy mají stejnou skutkovou podstatu a liší se mírou zavinění (úmysl/nedbalost) a výší trestu. V této práci byly hodnoceny celkové počty registrovaných a objasněných trestných činů (dohromady § 156 a § 157), jež byly získány ze statistik poskytovaných Policí ČR v období let 2008-2020. Celkem za sledované období bylo zjištěno 246 trestných činů. Nejvíce a zároveň výrazně více trestných činů bylo registrováno v roce 2012 oproti roku 2011, kdy bylo zjištěno naopak nejméně těchto trestných činů. Trend celkové kriminality má ve sledovaném časovém období klesající tendenci. Na páchání trestných činů závadnými potravinami se také podílejí v průměru 14 % pachatelé opakovaně a z 16 % cizinci.
Czech name
Trestné činy z oblasti potravin v České republice
Czech description
Trestné činy v oblasti potravin jsou definované v zákoně č. 40/2009 Sb., trestní zákoník a to v § 156 a § 157 jako ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Oba paragrafy mají stejnou skutkovou podstatu a liší se mírou zavinění (úmysl/nedbalost) a výší trestu. V této práci byly hodnoceny celkové počty registrovaných a objasněných trestných činů (dohromady § 156 a § 157), jež byly získány ze statistik poskytovaných Policí ČR v období let 2008-2020. Celkem za sledované období bylo zjištěno 246 trestných činů. Nejvíce a zároveň výrazně více trestných činů bylo registrováno v roce 2012 oproti roku 2011, kdy bylo zjištěno naopak nejméně těchto trestných činů. Trend celkové kriminality má ve sledovaném časovém období klesající tendenci. Na páchání trestných činů závadnými potravinami se také podílejí v průměru 14 % pachatelé opakovaně a z 16 % cizinci.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
465-473
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—