Triclosan and its presence in the food chain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879589" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879589 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Triclosan a jeho přítomnost v potravním řetězci
Original language description
Každodenní používání produktů osobní péče s obsahem triclosanu, jako antibakteriálního činidla vede k jeho uvolňování do životního prostředí. Studiem této 409 látky ve vodním prostředí a jeho účinky na vodní organismy se zabývalo mnoho autorů. Byly prokázány toxické účinky u vodní bioty. Skrze kontaminovaný potravní řetězec může dojít k expozici člověka triclosanem. Tato látka byla zjištěna v moči, séru, plazmě, mateřském mléce a nehtech u člověka. Dostupná literatura se shoduje, že přítomnost TCS v potravinovém řetězci není tak vysoká, aby měla negativní vliv na zdraví člověka. Přesto je však potřeba věnovat pozornost této látce ve vodním prostředí, zejména kvůli nedostatečné regulaci. Přičemž je potřeba pozorovat toxické účinky a bioakumulační schopnosti na vodních organismech a zvážit jejich následný vliv na lidské zdraví.
Czech name
Triclosan a jeho přítomnost v potravním řetězci
Czech description
Každodenní používání produktů osobní péče s obsahem triclosanu, jako antibakteriálního činidla vede k jeho uvolňování do životního prostředí. Studiem této 409 látky ve vodním prostředí a jeho účinky na vodní organismy se zabývalo mnoho autorů. Byly prokázány toxické účinky u vodní bioty. Skrze kontaminovaný potravní řetězec může dojít k expozici člověka triclosanem. Tato látka byla zjištěna v moči, séru, plazmě, mateřském mléce a nehtech u člověka. Dostupná literatura se shoduje, že přítomnost TCS v potravinovém řetězci není tak vysoká, aby měla negativní vliv na zdraví člověka. Přesto je však potřeba věnovat pozornost této látce ve vodním prostředí, zejména kvůli nedostatečné regulaci. Přičemž je potřeba pozorovat toxické účinky a bioakumulační schopnosti na vodních organismech a zvážit jejich následný vliv na lidské zdraví.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
404-412
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—