Food type of dog nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880065" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880065 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/typy-krmiv-ve-vyzive-psu/" target="_blank" >https://vetweb.cz/typy-krmiv-ve-vyzive-psu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Typy krmiv ve výživě psů
Original language description
Majitelé psů při výběru kompletního krmiva pro psy mají možnost volby. Mohou využít krmiva extrudovaná, za studena lisovaná, polovlhká a vlhká nebo mohou volit syrovou či vařenou stravu. Při vybírání vhodného krmiva je potřeba věnovat pozornost především, pro jakou kategorii psů je dané krmivo určené a komponentnímu a živinovému složení. Všechny zmíněné typy krmiv lze zakoupit v tržní síti a v případě syrové a vařené diety mohou majitelé krmnou dávku připravovat také doma sami. Komerčně vyrobené kompletní krmivo psovi poskytne vyvážené krmení, pokud je však volena syrová či vařená dieta, která je připravovaná doma majiteli, je nutné, aby majitelé měli dostatek znalostí o tomto typu krmiva, popřípadě aby se poradili s odborníkem, kvůli zabránění vzniku dysbalance živin (především mikroživin). Výroba extrudovaného, polovlhkého a vlhkého krmiva využívá působení vyšší teploty, což zajistí eliminaci hygienických a dietetických rizik a delší údržnost produktu. Výrobní proces krmiva lisovaného za studena používá teploty nižší. Syrová strava může představovat pro psa bakteriální či parazitární riziko, které však lze určitými procesy redukovat (např. dostatečné povařením daných složek krmné dávky). Každý z výše uvedených typů krmiva může psovi poskytnout optimální denní krmnou dávku za předpokladu, že mu je krmivo správně podáváno, optimálně dávkováno a po dobu před krmením vhodně skladováno.
Czech name
Typy krmiv ve výživě psů
Czech description
Majitelé psů při výběru kompletního krmiva pro psy mají možnost volby. Mohou využít krmiva extrudovaná, za studena lisovaná, polovlhká a vlhká nebo mohou volit syrovou či vařenou stravu. Při vybírání vhodného krmiva je potřeba věnovat pozornost především, pro jakou kategorii psů je dané krmivo určené a komponentnímu a živinovému složení. Všechny zmíněné typy krmiv lze zakoupit v tržní síti a v případě syrové a vařené diety mohou majitelé krmnou dávku připravovat také doma sami. Komerčně vyrobené kompletní krmivo psovi poskytne vyvážené krmení, pokud je však volena syrová či vařená dieta, která je připravovaná doma majiteli, je nutné, aby majitelé měli dostatek znalostí o tomto typu krmiva, popřípadě aby se poradili s odborníkem, kvůli zabránění vzniku dysbalance živin (především mikroživin). Výroba extrudovaného, polovlhkého a vlhkého krmiva využívá působení vyšší teploty, což zajistí eliminaci hygienických a dietetických rizik a delší údržnost produktu. Výrobní proces krmiva lisovaného za studena používá teploty nižší. Syrová strava může představovat pro psa bakteriální či parazitární riziko, které však lze určitými procesy redukovat (např. dostatečné povařením daných složek krmné dávky). Každý z výše uvedených typů krmiva může psovi poskytnout optimální denní krmnou dávku za předpokladu, že mu je krmivo správně podáváno, optimálně dávkováno a po dobu před krmením vhodně skladováno.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
330-335
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—