All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Venison production, consumption and trade

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881278" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881278 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkce, spotřeba a obchod se zvěřinou

  • Original language description

    Spotřeba potravin na jednoho obyvatele v roce 2022 se meziročně snížila na 793 kg. Celková spotřeba masa byla 82,9 kg/osobu/rok, přičemž zvěřina představovala pouze 1,1 kg. V mysliveckém roce 2023/2024 byly zaznamenány rekordní odstřely zvěře jelení, daňčí, mufloní a černé, zatímco u zvěře drobné dochází k postupnému úbytku. Současná doba přináší pro české lesnictví a vlastníky lesů řadu nejistot a produkce zvěře se může stát důležitou. V loňském roce bylo vyprodukováno 19105,5 tuny zvěřiny hlavních druhů lovné zvěře. Za rostoucím počtem ulovených divokých prasat stojí kromě jejich narůstající populace také mimořádná veterinární opatření vydaná v souvislosti s výskytem afrického moru prasat, která nařizují intenzivní celoroční lov volně žijících prasat. Zhruba 80 % v ČR ulovené a zpracované zvěřiny se vyváží do zahraničí, přičemž vývoz výrazně převyšuje její dovoz. Nejvíce zvěřiny bylo v roce 2023 vyvezeno do Německa, ale dovezeno z Německa. Hodnota vyvezené zvěřiny činila celkem 249,1 milionu Kč. Výkupní ceny zvěřiny se pohybují od 15 do 90 Kč, prodejní ceny zpracované zvěřiny od 150 do 950 Kč u hlavních druhů lovné zvěře. Cílem Evropského týdne zvěřiny bylo propojit všechny příznivce zvěřiny od lesa až po vidličku. Lesy České republiky otevřely v loňském roce dvě nové zpracovny zvěřiny. Na 60 místech v celé ČR si tak lidé mohou koupit zvěřinu. Prodej zvěřiny je jedním z ekonomických pilířů fungování myslivosti.

  • Czech name

    Produkce, spotřeba a obchod se zvěřinou

  • Czech description

    Spotřeba potravin na jednoho obyvatele v roce 2022 se meziročně snížila na 793 kg. Celková spotřeba masa byla 82,9 kg/osobu/rok, přičemž zvěřina představovala pouze 1,1 kg. V mysliveckém roce 2023/2024 byly zaznamenány rekordní odstřely zvěře jelení, daňčí, mufloní a černé, zatímco u zvěře drobné dochází k postupnému úbytku. Současná doba přináší pro české lesnictví a vlastníky lesů řadu nejistot a produkce zvěře se může stát důležitou. V loňském roce bylo vyprodukováno 19105,5 tuny zvěřiny hlavních druhů lovné zvěře. Za rostoucím počtem ulovených divokých prasat stojí kromě jejich narůstající populace také mimořádná veterinární opatření vydaná v souvislosti s výskytem afrického moru prasat, která nařizují intenzivní celoroční lov volně žijících prasat. Zhruba 80 % v ČR ulovené a zpracované zvěřiny se vyváží do zahraničí, přičemž vývoz výrazně převyšuje její dovoz. Nejvíce zvěřiny bylo v roce 2023 vyvezeno do Německa, ale dovezeno z Německa. Hodnota vyvezené zvěřiny činila celkem 249,1 milionu Kč. Výkupní ceny zvěřiny se pohybují od 15 do 90 Kč, prodejní ceny zpracované zvěřiny od 150 do 950 Kč u hlavních druhů lovné zvěře. Cílem Evropského týdne zvěřiny bylo propojit všechny příznivce zvěřiny od lesa až po vidličku. Lesy České republiky otevřely v loňském roce dvě nové zpracovny zvěřiny. Na 60 místech v celé ČR si tak lidé mohou koupit zvěřinu. Prodej zvěřiny je jedním z ekonomických pilířů fungování myslivosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    4-10

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database