Nutrition of critically ill patients
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F21%3A00075770" target="_blank" >RIV/65269705:_____/21:00075770 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa kriticky nemocných
Original language description
Kriticky nemocný pacient je bezprostředně ohrožen na životě a jeho záchrana v první fázi spočívá v hemodynamické stabilizaci, obnovení adekvátní perfuze tkání, transportu a spotřeby kyslíku. Malnutrice zvyšuje mortalitu kritického stavu, prodlužuje léčení a zvyšuje náklady na zdravotní péči. Nutriční podpora slouží k prevenci a léčbě malnutrice, k ovlivnění metabolické a zánětové reaktivity organismu, brání fatální ztrátě objemu endogenního proteinu, podporuje imunitní reaktivitu a tkáňovou regeneraci. Daná kapitola se věnuje problematice patofyziologie šoku a sepse, dále se zabývá nutriční strategií v resuscitační fázi (ebb fáze) a po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze). Rovněž se věnuje enterální a parenterální výživě kritického pacienta, výživě u vybraných stavů kriticky nemocných a rekonvalescenci kritického stavu.
Czech name
Výživa kriticky nemocných
Czech description
Kriticky nemocný pacient je bezprostředně ohrožen na životě a jeho záchrana v první fázi spočívá v hemodynamické stabilizaci, obnovení adekvátní perfuze tkání, transportu a spotřeby kyslíku. Malnutrice zvyšuje mortalitu kritického stavu, prodlužuje léčení a zvyšuje náklady na zdravotní péči. Nutriční podpora slouží k prevenci a léčbě malnutrice, k ovlivnění metabolické a zánětové reaktivity organismu, brání fatální ztrátě objemu endogenního proteinu, podporuje imunitní reaktivitu a tkáňovou regeneraci. Daná kapitola se věnuje problematice patofyziologie šoku a sepse, dále se zabývá nutriční strategií v resuscitační fázi (ebb fáze) a po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze). Rovněž se věnuje enterální a parenterální výživě kritického pacienta, výživě u vybraných stavů kriticky nemocných a rekonvalescenci kritického stavu.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
30200 - Clinical medicine
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Klinická výživa
ISBN
978-80-7492-555-9
Number of pages of the result
24
Pages from-to
1-24
Number of pages of the book
944
Publisher name
Galén
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—