Heated tobacco and its impact on health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F23%3A00078365" target="_blank" >RIV/65269705:_____/23:00078365 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216224:14110/23:00131598
Result on the web
<a href="https://www.plicnilekarstvi.cz/cislo/2266/3-2023/" target="_blank" >https://www.plicnilekarstvi.cz/cislo/2266/3-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zahřívaný tabák a jeho vliv na zdraví
Original language description
Zahřívaný tabák patří mezi relativně nové tabákové produkty. V České republice je k dispozici od roku 2017 a v roce 2022 ho užívalo pravidelně asi 7 % populace starší 15 let. Složení aerosolu se podobá kouři z cigaret a jeho účinky na respirační epitel jsou srovnatelné (rozvoj zánětu, remodelace, proliferace, mitochondriální dysfunkce, karcinogeneze). Tento přehledový článek předkládá současné poznatky o zdravotních účincích zahřívaného tabáku. Jeho užívání vede ke spoustě podobných etiopatogenetických procesů jako při vzniku některých respiračních nemocí (CHOPN, karcinom plic), ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění, u těhotných je spojené s větším rizikem rozvoje alergií plodu a s jeho nedostatečným vzrůstem. Zahřívaný tabák je slabým zdrojem znečištění ovzduší a lidé vystavující se jeho vlivu mohou být ohroženi následky pasivního kouření. Pro některé nekuřáky je branou vstupu ke kouření, a může tak způsobovat rozvoj závislosti na nikotinu. U současných kuřáků závislost neléčí, ale udržuje a prohlubuje. Stejně tak představuje riziko pro bývalé se opět ke kouření vrátit. Evropská respirační společnost (2018) a Světová zdravotnická organizace (2020) před jeho užíváním varují. Žádný tabákový výrobek není bez rizika. Úkolem zdravotníků nadále zůstává vytrvale informovat a varovat před jejich škodlivými účinky.
Czech name
Zahřívaný tabák a jeho vliv na zdraví
Czech description
Zahřívaný tabák patří mezi relativně nové tabákové produkty. V České republice je k dispozici od roku 2017 a v roce 2022 ho užívalo pravidelně asi 7 % populace starší 15 let. Složení aerosolu se podobá kouři z cigaret a jeho účinky na respirační epitel jsou srovnatelné (rozvoj zánětu, remodelace, proliferace, mitochondriální dysfunkce, karcinogeneze). Tento přehledový článek předkládá současné poznatky o zdravotních účincích zahřívaného tabáku. Jeho užívání vede ke spoustě podobných etiopatogenetických procesů jako při vzniku některých respiračních nemocí (CHOPN, karcinom plic), ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění, u těhotných je spojené s větším rizikem rozvoje alergií plodu a s jeho nedostatečným vzrůstem. Zahřívaný tabák je slabým zdrojem znečištění ovzduší a lidé vystavující se jeho vlivu mohou být ohroženi následky pasivního kouření. Pro některé nekuřáky je branou vstupu ke kouření, a může tak způsobovat rozvoj závislosti na nikotinu. U současných kuřáků závislost neléčí, ale udržuje a prohlubuje. Stejně tak představuje riziko pro bývalé se opět ke kouření vrátit. Evropská respirační společnost (2018) a Světová zdravotnická organizace (2020) před jeho užíváním varují. Žádný tabákový výrobek není bez rizika. Úkolem zdravotníků nadále zůstává vytrvale informovat a varovat před jejich škodlivými účinky.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30203 - Respiratory systems
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Studia pneumologica et phthiseologica
ISSN
1213-810X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
83
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
98-103
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85170355637