Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F04%3A00102726" target="_blank" >RIV/67179843:_____/04:00102726 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources
Original language description
Studies were carried out on immobilization of mixed bacterial cultures. Various gel matrices for immobilization were compared (Ca-alginate, ?-carrageenan, agar, polyacrylamide). The optimal immobilization parameters (gel and biocatalyst concentration, initial cell loading) were determined. Biocatalysts with high operational stabilities and metabolizing effectively Na2EDTA were obtained. The decomposition of Fe(III)-EDTA and Mg(II)-EDTA complexes with immobilized mixed bacterial cultures was also studied
Czech name
Imobilizace směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA izolovaných z bulharských a českých zdrojů
Czech description
Bala studována imobilizace směsných bakteriálních kultur. Pro imobilizaci byly porovnány různé gelové matrice (Ca-alginát, ?-carrageenan, agar, polyakrylamid). Byly stanoveny optimální parametry imobilizace (gel a biokatalytická koncentrace, počáteční koncentrace buněk). Byly získány biokatalyzátory s vysokou operační stabilitou metabolizující Na2EDTA. Také byl studován rozklad Fe(III)-EDTA a Mg(II)-EDTA komplexů imobilizovanými směsnými bakteriálními kulturami
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IBS6087204" target="_blank" >IBS6087204: Development and study of magnetic detection, separation and labeling techniques and their applications in biosciences and biotechnologies</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv
ISSN
0477-0250
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
BG - BULGARIA
Number of pages
6
Pages from-to
312-317
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—