Modeling of Supercritical Fluid Extraction of Bioactives from Plant Materials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F06%3A00055094" target="_blank" >RIV/67985858:_____/06:00055094 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Modeling of Supercritical Fluid Extraction of Bioactives from Plant Materials
Original language description
Supercritical extraction of botanic materials is characterized by special properties of supercritical fluids (liquid-like density, very low kinematic viscosity, and good transport processes) and extracted plant materials (low permeability of intact dry plant tissue in contrast to the easily accessible solute in broken cells close to the particle surface). The process of supercritical fluid extraction can be split into two periods, the first one governed by phase equilibrium and the second one controlledby intraparticle diffusion. Effects of phase equilibrium, mass transfer, and flow pattern on the extraction process are analysed using mathematical model with broken and intact cells. Effect of scale up on extractor performance is discussed.
Czech name
Modelování superkritické extrakce biologicky aktivních látek z rostlin
Czech description
Superkritická extrakce z rostlin je charakterizována vlastnostmi superkritických rozpouštědel (hustota jako u kapalin, velmi nízká kinematická viskozita, dobré transportní vlastnosti) a suchých rostlin (nízká propustnost suché tkáně, ale snadný přístup rozpouštědla do povrchových vrstev, kde je tkáň porušena). Proces extrakce se skládá ze dvou period, z nichž první je řízena fázovou rovnováhou a druhá difuzí uvnitř rostlinných částic. Pomocí matematického modelu simulujícího extrakci z intaktních a porušených cel je analyzován vliv fázové rovnováhy, přenosu hmoty a proudění v extraktoru na průběh extrakce. Je diskutován vliv zvětšování měřítka na výkon extraktoru.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/KSK4040110" target="_blank" >KSK4040110: Theoretical fundamentals of chemical reactions and processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Functional Foods Ingredients and Nutraceuticals.
ISBN
0-8493-2441-6
Number of pages of the result
34
Pages from-to
76-109
Number of pages of the book
—
Publisher name
CRC Press
Place of publication
New York
UT code for WoS chapter
—