All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Coagulation Mechanisms for Removal of Peptides and Proteins Produced by Phytoplankton

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F15%3A00431955" target="_blank" >RIV/67985874:_____/15:00431955 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11310/15:10297026

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mechanismy koagulace při odstraňování peptidů a proteinů produkovaných fytoplanktonem

  • Original language description

    Sezónní zvýšené koncentrace organických látek produkovaných fytoplanktonem (AOM) v surové vodě mohou narušit proces úpravy pitné vody. Cílem této práce je objasnění mechanismů podílejících se na koagulaci peptidových a proteinových látek produkovaných fytoplanktonem. Dle dostupných informací jsou dominantními mechanismy koagulace peptidů/proteinů nábojová neutralizace a nespecifická adsorpce. Maximálního odstranění peptidů a proteinů je dosahováno v rozmezí pH 4-6 v důsledku nábojové neutralizace záporně nabitého povrchu peptidů/proteinů kladně nabitými produkty hydrolýzy železitého koagulačního činidla. Při nízkém koncentračním poměru peptidů/proteinů a koagulačního činidla dochází navíc ke koagulaci peptidů/proteinů v rozsahu pH 6-8 mechanismem nespecifické adsorpce peptidů/proteinů na částicích hydratovaných oxidů železa, který popisuje elektrostatický patch model. Naopak při vysokém poměru koncentrací DOC a Fe zde dochází ke snížení účinnosti koagulace mechanismem sterické stabilizace. Ve slabě kyselé oblasti pH 6 dochází k narušení koagulačního procesu v důsledku tvorby rozpustných Fe-peptidových/proteinových komplexních látek. Práce ukazuje, že účinnost koagulace a odstranitelnost peptidů/proteinů je silně závislá na hodnotě pH, která určuje nábojové charakteristiky peptidů/proteinů a produktů hydrolýzy koagulačního činidla a tedy i mezi nimi převládající interakce.

  • Czech name

    Mechanismy koagulace při odstraňování peptidů a proteinů produkovaných fytoplanktonem

  • Czech description

    Sezónní zvýšené koncentrace organických látek produkovaných fytoplanktonem (AOM) v surové vodě mohou narušit proces úpravy pitné vody. Cílem této práce je objasnění mechanismů podílejících se na koagulaci peptidových a proteinových látek produkovaných fytoplanktonem. Dle dostupných informací jsou dominantními mechanismy koagulace peptidů/proteinů nábojová neutralizace a nespecifická adsorpce. Maximálního odstranění peptidů a proteinů je dosahováno v rozmezí pH 4-6 v důsledku nábojové neutralizace záporně nabitého povrchu peptidů/proteinů kladně nabitými produkty hydrolýzy železitého koagulačního činidla. Při nízkém koncentračním poměru peptidů/proteinů a koagulačního činidla dochází navíc ke koagulaci peptidů/proteinů v rozsahu pH 6-8 mechanismem nespecifické adsorpce peptidů/proteinů na částicích hydratovaných oxidů železa, který popisuje elektrostatický patch model. Naopak při vysokém poměru koncentrací DOC a Fe zde dochází ke snížení účinnosti koagulace mechanismem sterické stabilizace. Ve slabě kyselé oblasti pH 6 dochází k narušení koagulačního procesu v důsledku tvorby rozpustných Fe-peptidových/proteinových komplexních látek. Práce ukazuje, že účinnost koagulace a odstranitelnost peptidů/proteinů je silně závislá na hodnotě pH, která určuje nábojové charakteristiky peptidů/proteinů a produktů hydrolýzy koagulačního činidla a tedy i mezi nimi převládající interakce.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    DJ - Pollution and water control

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GAP105%2F11%2F0247" target="_blank" >GAP105/11/0247: Characterisation of algal organic matter and its effect on coagulation/flocculation process</a><br>

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    109

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    98-104

  • UT code for WoS article

    000352100900002

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-84925064840