relation between phylogenetic position, lipid metabolism and butyrate production by different Butyrivibrio-like bacteria from the rumen
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F07%3A00082487" target="_blank" >RIV/67985904:_____/07:00082487 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
relation between phylogenetic position, lipid metabolism and butyrate production by different Butyrivibrio-like bacteria from the rumen
Original language description
The Butyrivibrio group comprises Butyrivibrio fibrisolvens and related Gram-positive bacteria isolated mainly from the rumen of cattle and sheep. The aim of this study was to investigate phenotypic characteristics that discriminate between different phylotypes. The phylogenetic position, derived from 16S rDNA sequence data, of 45 isolates from different species and different countries was compared with their fermentation products, mechanism of butyrate formation, lipid metabolism and sensitivity to growth inhibition by linoleic acid (LA). Three clear sub-groups were evident, both phylogenetically and metabolically. Group VA1 typified most Butyrivibrio and Pseudobutyrivibrio isolates, while Groups VA2 and SA comprised Butyrivibrio hungatei and Clostridium proteoclasticum, respectively
Czech name
Vztah mezi pozicí ve fylogenetickém stromě, lipidovým metabolizmem a produkcí butyrátu u bachorových bakterií ze skupiny Butyrivibrio
Czech description
Skupina bakterií Butyrivibrio zahrnuje Butyrivibrio fibrisolvens a příbuzné gram-pozitivní bakterie izolované převážně z bachoru dobytka a ovcí. Cílem této práce bylo sledovat fenotypovou charakteristiku pro rozlišení různých fylotypů. U 45 izolátů bylazkoumána fylogenetická pozice na základě 16S rDNA sekvenčních dat, spolu s fementačními produkty, mechanizmem tvorby butyrátu, lipidovým metabolismem a inhibicí růstu v přítomnosti LA. Zkoumané bakteriální kmeny lze rozdělit do tří podskupin. Skupina VA1je tvořena převážně zástupci Butyrivibrio a Pseudobutyrivibrio, zatímco skupiny VA2 a SA zahrnují Butyrivibrio hungatei a Clostridium proteiclasticum.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F04%2F0573" target="_blank" >GA525/04/0573: Conjugated linoleic acid produced by rumen bacteria</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Antonie van Leeuwenhoek International Journal of General and Molecular Microbiology and Antonie van Leeuwenhoek Journal of Microbiology
ISSN
0003-6072
e-ISSN
—
Volume of the periodical
91
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
6
Pages from-to
417-422
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—