Something for vegetarians: archaeobotanic investigations into the plant-based foods of prehistoric peoples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985912%3A_____%2F16%3A00472023" target="_blank" >RIV/67985912:_____/16:00472023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Něco pro vegetariány: archeobotanické zkoumání rostlinné stravy pravěkých lidí
Original language description
Archeobotanika se tradičně zaměřuje na analýzu zbytků rostlin, především semen a plodů, nalezených v archeologických kontextech. Vývoj posledních let rozšířil možnosti archeobotaniky o řadu dalších metod, např. mikroskopické analýzy zuhelnatělých pletiv, analýzu škrobových zrn apod. Díky tomu se výrazně posunulo poznání pestrosti rostlinné stravy pravěkých lidí. Ze stále spíše ojedinělých nálezů z paleolitu a mezolitu střední Evropy se zdá, že rostlinná strava lovců-sběračů byla mnohem bohatší, než se dříve předpokládalo. Tito lidé byli schopni nalézt ve svém okolí dostatečné množství potravy bohaté na škrob a tvořit si z nich zásoby. I poté, co začali pěstovat obilí, zřejmě pokračovali ve sbírání planých rostlin ve svém okolí. Lesní ovoce a byliny zůstaly vítaným zdrojem vitaminů a v případě neúrody zřejmě pravěcí zemědělci nepohrdli ani semeny polních plevelů, což vyplývá z unikátních nálezů zásob těchto semen v nádobách ze severního Německa. Postupné rozšiřování sortimentu pěstovaných plodin dobře ilustruje zvyšující se komplexitu zemědělských systémů a promyšlenou snahu získat optimální výnosy i v méně příznivých podmínkách. Kromě toho se však zdá, že i výběr některých pěstovaných plodin se řídil spíše "módou" nebo chutí než pragmatickou účelovostí.
Czech name
Něco pro vegetariány: archeobotanické zkoumání rostlinné stravy pravěkých lidí
Czech description
Archeobotanika se tradičně zaměřuje na analýzu zbytků rostlin, především semen a plodů, nalezených v archeologických kontextech. Vývoj posledních let rozšířil možnosti archeobotaniky o řadu dalších metod, např. mikroskopické analýzy zuhelnatělých pletiv, analýzu škrobových zrn apod. Díky tomu se výrazně posunulo poznání pestrosti rostlinné stravy pravěkých lidí. Ze stále spíše ojedinělých nálezů z paleolitu a mezolitu střední Evropy se zdá, že rostlinná strava lovců-sběračů byla mnohem bohatší, než se dříve předpokládalo. Tito lidé byli schopni nalézt ve svém okolí dostatečné množství potravy bohaté na škrob a tvořit si z nich zásoby. I poté, co začali pěstovat obilí, zřejmě pokračovali ve sbírání planých rostlin ve svém okolí. Lesní ovoce a byliny zůstaly vítaným zdrojem vitaminů a v případě neúrody zřejmě pravěcí zemědělci nepohrdli ani semeny polních plevelů, což vyplývá z unikátních nálezů zásob těchto semen v nádobách ze severního Německa. Postupné rozšiřování sortimentu pěstovaných plodin dobře ilustruje zvyšující se komplexitu zemědělských systémů a promyšlenou snahu získat optimální výnosy i v méně příznivých podmínkách. Kromě toho se však zdá, že i výběr některých pěstovaných plodin se řídil spíše "módou" nebo chutí než pragmatickou účelovostí.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AC - Archaeology, anthropology, ethnology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Živa
ISSN
0044-4812
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
221-225
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—