Comparative antioxidative properties of selected seed oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F02%3A00000286" target="_blank" >RIV/68081707:_____/02:00000286 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparative antioxidative properties of selected seed oils
Original language description
The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets.
Czech name
Porovnání antioxidačních vlastností vybraných olejů
Czech description
Hlavním cílem této práce bylo porovnat antioxidační vlastnosti čtyř široce používaných olejů: slunečnicového, slunečnicového s vysokým obsahem kyseliny olejové, řepkového a hroznového. Nejvyšší celkovy obsah olejové, linoleové a linolenové acids kyseliny(91.7 %) byl zjištěn ve slunečnicovém oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové. Newjvyšší obsah antioxidantů (165 mg tokoferolu, 179 mg tokotrienolů, 2.1 mg polyfenolů and 1.3 mg o-difenolů, na 1 kg), stabilita (3.1 h) a TRAP (324 nmol/ml) byl naměřen uřepkového oleje. V dodatečných pokusech byly vyšší TRAP a stabilita naměřeny u surových než u rafinovaných olejových extraktů. Bal zjištěna vysoká korelace mezi hodnotami TRAP a stabilitou (R = 0.96), tokoferoly (R = 0.96), polyfenoly (R = 0.92) a o-difenoly (R = 0.91). Závěrem lze shrnout, že antioxidanty jsou hlavními bioaktivními složkami rostlinných olejů. Výsledky naznačují, že rostlinné oleje by mohly být důležitou složkou protiaterosklerotických diet.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
BO - Biophysics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAB6004204" target="_blank" >IAB6004204: Antioxidative properties of flavonoids with respect to the oxidative burst of phagocytes and cooperation between phagocytes and endothelial cells</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Free Radical Research
ISSN
1071-5762
e-ISSN
—
Volume of the periodical
36
Issue of the periodical within the volume
Suppl. 1
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
2
Pages from-to
64-65
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—