All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparative antioxidative properties of selected seed oils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F02%3A00000286" target="_blank" >RIV/68081707:_____/02:00000286 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Comparative antioxidative properties of selected seed oils

  • Original language description

    The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets.

  • Czech name

    Porovnání antioxidačních vlastností vybraných olejů

  • Czech description

    Hlavním cílem této práce bylo porovnat antioxidační vlastnosti čtyř široce používaných olejů: slunečnicového, slunečnicového s vysokým obsahem kyseliny olejové, řepkového a hroznového. Nejvyšší celkovy obsah olejové, linoleové a linolenové acids kyseliny(91.7 %) byl zjištěn ve slunečnicovém oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové. Newjvyšší obsah antioxidantů (165 mg tokoferolu, 179 mg tokotrienolů, 2.1 mg polyfenolů and 1.3 mg o-difenolů, na 1 kg), stabilita (3.1 h) a TRAP (324 nmol/ml) byl naměřen uřepkového oleje. V dodatečných pokusech byly vyšší TRAP a stabilita naměřeny u surových než u rafinovaných olejových extraktů. Bal zjištěna vysoká korelace mezi hodnotami TRAP a stabilitou (R = 0.96), tokoferoly (R = 0.96), polyfenoly (R = 0.92) a o-difenoly (R = 0.91). Závěrem lze shrnout, že antioxidanty jsou hlavními bioaktivními složkami rostlinných olejů. Výsledky naznačují, že rostlinné oleje by mohly být důležitou složkou protiaterosklerotických diet.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    BO - Biophysics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IAB6004204" target="_blank" >IAB6004204: Antioxidative properties of flavonoids with respect to the oxidative burst of phagocytes and cooperation between phagocytes and endothelial cells</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Free Radical Research

  • ISSN

    1071-5762

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    36

  • Issue of the periodical within the volume

    Suppl. 1

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    64-65

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database