Modification and development of an alternative lime-cementitous mortar by application of micromilled activated limestone dust filler or sludge
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21110%2F15%3A00240947" target="_blank" >RIV/68407700:21110/15:00240947 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modifikace a vývoj variantní vápeno-cementové malty pomocí mikromleté aktivované vápencové moučky nebo kalu
Original language description
V rámci řešení inovačního projektu byly nejprve provedeny rozbory dodaných mikromletých aktivovaných vápencových mouček, za účelem určení jejích vlastností a složení. Vápencová moučka plní v maltách funkci minerálního plniva. Vysokorychlostní mletí umožňuje ?aktivování? vápencové moučky a v maltě pak nedochází ke shlukování zrn a komplikacím při míchání a zpracování, jak by tomu bylo při použití nemleté moučky (z původního zdroje). Díky přidání mikromleté moučky jsou navíc zlepšeny mechanické vlastnosti(v porovnání s běžnou maltou) a je proto možné dosáhnout úspory pojiva (cementu nebo hydroxidu vápenatého). Cílem navržených analýz bylo zjištění velikosti zrn mikromleté vápencové moučky, a jestli se ve směsi nenachází shluky zrn. Zároveň bylo nutné zjistit chemické složení moučky, aby do navržených směsí bylo popřípadě možné využít moučky z jiných zdrojů (s podobným složením). Vlastnosti ostatních surovin byly určeny na základě technických listů výrobců (cement, hydroxid vápenatý, pís
Czech name
Modifikace a vývoj variantní vápeno-cementové malty pomocí mikromleté aktivované vápencové moučky nebo kalu
Czech description
V rámci řešení inovačního projektu byly nejprve provedeny rozbory dodaných mikromletých aktivovaných vápencových mouček, za účelem určení jejích vlastností a složení. Vápencová moučka plní v maltách funkci minerálního plniva. Vysokorychlostní mletí umožňuje ?aktivování? vápencové moučky a v maltě pak nedochází ke shlukování zrn a komplikacím při míchání a zpracování, jak by tomu bylo při použití nemleté moučky (z původního zdroje). Díky přidání mikromleté moučky jsou navíc zlepšeny mechanické vlastnosti(v porovnání s běžnou maltou) a je proto možné dosáhnout úspory pojiva (cementu nebo hydroxidu vápenatého). Cílem navržených analýz bylo zjištění velikosti zrn mikromleté vápencové moučky, a jestli se ve směsi nenachází shluky zrn. Zároveň bylo nutné zjistit chemické složení moučky, aby do navržených směsí bylo popřípadě možné využít moučky z jiných zdrojů (s podobným složením). Vlastnosti ostatních surovin byly určeny na základě technických listů výrobců (cement, hydroxid vápenatý, pís
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
JN - Civil engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
10
Place of publication
Praha
Publisher/client name
ECOLOGICAL CONSTRUCTION GROUP s.r.o.
Version
—