Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F06%3A02124027" target="_blank" >RIV/68407700:21220/06:02124027 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment
Original language description
The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.
Czech name
Různé způsoby žvýkaní při zpracování tvrdé a měkké potravy
Czech description
Tento experiment byl navržen za úèelem získání trajektorie pohybu dolní èelisti, mìøení èasu zpracování tvrdého a mìkkého sousta a k rozlišení jednotlivých fází žvýkání. K tìmto úèelùm byla použita metoda pohybové analýzy. Záznam žvýkácího pohybu byl pro každý subjekt rozdìlen na tøi èásti (ukusování, rozmìlòování a polykání) a zároveò byla mìøena doba žvýkání a poèet žvýkacích pohybù. Všechna namìøená data byla statisticky vyhodnocena na celkovém poètu 55 pacientù. Výsledné hodnoty urèené v této pilotní studii nasvìdèují tomu, že žvýkací pohyby jsou velmi individuální a jejich vliv na velikost a smìr žvýkací síly by mìly být pøesnìji urèeny, protože znalost pohybu mandibuly pøi žvýkání je velmi dùležitá pro urèení okluzních a žvýkacích sil.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA106%2F06%2F0849" target="_blank" >GA106/06/0849: Analysis of mastication from material and treatment procedures point of view</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Summer Workshop of Applied Mechanics 2006
ISBN
80-01-03453-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
15-22
Publisher name
Fakulta strojní ČVUT
Place of publication
Praha
Event location
FME CTU in Prague
Event date
Oct 6, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—