All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F06%3A02124027" target="_blank" >RIV/68407700:21220/06:02124027 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment

  • Original language description

    The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.

  • Czech name

    Různé způsoby žvýkaní při zpracování tvrdé a měkké potravy

  • Czech description

    Tento experiment byl navržen za ú&#232;elem získání trajektorie pohybu dolní &#232;elisti, m&#236;&#248;ení &#232;asu zpracování tvrdého a m&#236;kkého sousta a k rozlišení jednotlivých fází žvýkání. K t&#236;mto ú&#232;el&#249;m byla použita metoda pohybové analýzy. Záznam žvýkácího pohybu byl pro každý subjekt rozd&#236;len na t&#248;i &#232;ásti (ukusování, rozm&#236;l&#242;ování a polykání) a zárove&#242; byla m&#236;&#248;ena doba žvýkání a po&#232;et žvýkacích pohyb&#249;. Všechna nam&#236;&#248;ená data byla statisticky vyhodnocena na celkovém po&#232;tu 55 pacient&#249;. Výsledné hodnoty ur&#232;ené v této pilotní studii nasv&#236;d&#232;ují tomu, že žvýkací pohyby jsou velmi individuální a jejich vliv na velikost a sm&#236;r žvýkací síly by m&#236;ly být p&#248;esn&#236;ji ur&#232;eny, protože znalost pohybu mandibuly p&#248;i žvýkání je velmi d&#249;ležitá pro ur&#232;ení okluzních a žvýkacích sil.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA106%2F06%2F0849" target="_blank" >GA106/06/0849: Analysis of mastication from material and treatment procedures point of view</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Summer Workshop of Applied Mechanics 2006

  • ISBN

    80-01-03453-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    15-22

  • Publisher name

    Fakulta strojní ČVUT

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    FME CTU in Prague

  • Event date

    Oct 6, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article