Drying of the lumb sugar in convective dryer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F15%3A00234230" target="_blank" >RIV/68407700:21220/15:00234230 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sušení kostkové cukru v konvektivní sušárně
Original language description
Sušení je komplexní proces zahrnující souběžný přenos tepla a hmoty. Každý sušený materiál má své specifické fyzikální parametry, které tento proces ovlivňují. Pro správnou volbu typu vhodné sušárny a správný návrh zařízení je nutné tyto fyzikální parametry znát. Nejčastěji se stanovují měřením, nebo vyhodnocením matematického modelu popisujícího proces sušeni. Předložený článek zahrnuje oba přístupy jak experimentální práci na poloprovozním zařízení, tak návrh a optimalizaci matematického modelu. Proces sušení kostkového cukru v konvektivní sušárně byl sledován pro tyto provozní parametry, rychlosti sušícího vzduchu v komoře 1 a 2 m/s, teploty sušícího vzduchu 60, 70 a 80 °C. Počáteční vlhkost cukru byla 3 % hmotnostní koncentrace vody. Tomu odpovídá stav kostkového cukru ve výrobním procesu po lisování, před konečným dosušením a expedicí. Výsledkem experimentů jsou sušící křivky, kde nejnižší doba sušení byla zaznamenána pro nejvyšší teplotu a rychlost proudění vzduchu, viz obr. 1. Ze sušících křivek byl vyhodnocen efektivní součinitel difúze kostky cukru a součinitel přestupu hmoty optimalizací zjednodušeného matematického modelu založeného na fyzikální podstatě procesu sušení. Tyto hodnoty byly porovnány s dostupnými daty z literatury a s výsledky navrženého CFD modelu, který byl vytvořen v programu ANSYS 15. Simulace byly provedeny pro jednu kostku a 2D geometrii se standardním modelem turbulence k-epsilon. Pro vyhodnocení procesu přestupu hmoty a jeho koeficientů byly použita teorie Chilton-Colburn analogie mezi přestupem tepla a hmoty. Součinitel přestupu hmoty byl přepočítán ze součinitele přestupu tepla získaného simulací.
Czech name
Sušení kostkové cukru v konvektivní sušárně
Czech description
Sušení je komplexní proces zahrnující souběžný přenos tepla a hmoty. Každý sušený materiál má své specifické fyzikální parametry, které tento proces ovlivňují. Pro správnou volbu typu vhodné sušárny a správný návrh zařízení je nutné tyto fyzikální parametry znát. Nejčastěji se stanovují měřením, nebo vyhodnocením matematického modelu popisujícího proces sušeni. Předložený článek zahrnuje oba přístupy jak experimentální práci na poloprovozním zařízení, tak návrh a optimalizaci matematického modelu. Proces sušení kostkového cukru v konvektivní sušárně byl sledován pro tyto provozní parametry, rychlosti sušícího vzduchu v komoře 1 a 2 m/s, teploty sušícího vzduchu 60, 70 a 80 °C. Počáteční vlhkost cukru byla 3 % hmotnostní koncentrace vody. Tomu odpovídá stav kostkového cukru ve výrobním procesu po lisování, před konečným dosušením a expedicí. Výsledkem experimentů jsou sušící křivky, kde nejnižší doba sušení byla zaznamenána pro nejvyšší teplotu a rychlost proudění vzduchu, viz obr. 1. Ze sušících křivek byl vyhodnocen efektivní součinitel difúze kostky cukru a součinitel přestupu hmoty optimalizací zjednodušeného matematického modelu založeného na fyzikální podstatě procesu sušení. Tyto hodnoty byly porovnány s dostupnými daty z literatury a s výsledky navrženého CFD modelu, který byl vytvořen v programu ANSYS 15. Simulace byly provedeny pro jednu kostku a 2D geometrii se standardním modelem turbulence k-epsilon. Pro vyhodnocení procesu přestupu hmoty a jeho koeficientů byly použita teorie Chilton-Colburn analogie mezi přestupem tepla a hmoty. Součinitel přestupu hmoty byl přepočítán ze součinitele přestupu tepla získaného simulací.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů