All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Drying of the lumb sugar in convective dryer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F15%3A00234230" target="_blank" >RIV/68407700:21220/15:00234230 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sušení kostkové cukru v konvektivní sušárně

  • Original language description

    Sušení je komplexní proces zahrnující souběžný přenos tepla a hmoty. Každý sušený materiál má své specifické fyzikální parametry, které tento proces ovlivňují. Pro správnou volbu typu vhodné sušárny a správný návrh zařízení je nutné tyto fyzikální parametry znát. Nejčastěji se stanovují měřením, nebo vyhodnocením matematického modelu popisujícího proces sušeni. Předložený článek zahrnuje oba přístupy jak experimentální práci na poloprovozním zařízení, tak návrh a optimalizaci matematického modelu. Proces sušení kostkového cukru v konvektivní sušárně byl sledován pro tyto provozní parametry, rychlosti sušícího vzduchu v komoře 1 a 2 m/s, teploty sušícího vzduchu 60, 70 a 80 °C. Počáteční vlhkost cukru byla 3 % hmotnostní koncentrace vody. Tomu odpovídá stav kostkového cukru ve výrobním procesu po lisování, před konečným dosušením a expedicí. Výsledkem experimentů jsou sušící křivky, kde nejnižší doba sušení byla zaznamenána pro nejvyšší teplotu a rychlost proudění vzduchu, viz obr. 1. Ze sušících křivek byl vyhodnocen efektivní součinitel difúze kostky cukru a součinitel přestupu hmoty optimalizací zjednodušeného matematického modelu založeného na fyzikální podstatě procesu sušení. Tyto hodnoty byly porovnány s dostupnými daty z literatury a s výsledky navrženého CFD modelu, který byl vytvořen v programu ANSYS 15. Simulace byly provedeny pro jednu kostku a 2D geometrii se standardním modelem turbulence k-epsilon. Pro vyhodnocení procesu přestupu hmoty a jeho koeficientů byly použita teorie Chilton-Colburn analogie mezi přestupem tepla a hmoty. Součinitel přestupu hmoty byl přepočítán ze součinitele přestupu tepla získaného simulací.

  • Czech name

    Sušení kostkové cukru v konvektivní sušárně

  • Czech description

    Sušení je komplexní proces zahrnující souběžný přenos tepla a hmoty. Každý sušený materiál má své specifické fyzikální parametry, které tento proces ovlivňují. Pro správnou volbu typu vhodné sušárny a správný návrh zařízení je nutné tyto fyzikální parametry znát. Nejčastěji se stanovují měřením, nebo vyhodnocením matematického modelu popisujícího proces sušeni. Předložený článek zahrnuje oba přístupy jak experimentální práci na poloprovozním zařízení, tak návrh a optimalizaci matematického modelu. Proces sušení kostkového cukru v konvektivní sušárně byl sledován pro tyto provozní parametry, rychlosti sušícího vzduchu v komoře 1 a 2 m/s, teploty sušícího vzduchu 60, 70 a 80 °C. Počáteční vlhkost cukru byla 3 % hmotnostní koncentrace vody. Tomu odpovídá stav kostkového cukru ve výrobním procesu po lisování, před konečným dosušením a expedicí. Výsledkem experimentů jsou sušící křivky, kde nejnižší doba sušení byla zaznamenána pro nejvyšší teplotu a rychlost proudění vzduchu, viz obr. 1. Ze sušících křivek byl vyhodnocen efektivní součinitel difúze kostky cukru a součinitel přestupu hmoty optimalizací zjednodušeného matematického modelu založeného na fyzikální podstatě procesu sušení. Tyto hodnoty byly porovnány s dostupnými daty z literatury a s výsledky navrženého CFD modelu, který byl vytvořen v programu ANSYS 15. Simulace byly provedeny pro jednu kostku a 2D geometrii se standardním modelem turbulence k-epsilon. Pro vyhodnocení procesu přestupu hmoty a jeho koeficientů byly použita teorie Chilton-Colburn analogie mezi přestupem tepla a hmoty. Součinitel přestupu hmoty byl přepočítán ze součinitele přestupu tepla získaného simulací.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů